Att välja vin till paella.

Vitt vin till fisk och rött till kött - men om man har bägge i samma maträtt då? Här guidar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rätt när det kommer till att välja vin till paella.

Vin till paella.

Paella är en klassisk spansk maträtt som finns i flera olika regionala varianter. Namnet kommer från den runda och platta panna (ofta med två handtag) som används vid tillagningen.

Det finns många olika recept på paella. Längst kusten ingår det ofta fisk, skaldjur, musslor och snäckor. Längre in i landet är det vanligare med kyckling, korv eller annat kött. Paella Mixta innehåller både kött och råvaror från havet.

Vitt, rött eller rosé

Paella Valencia ursprungsskyddades 2012 av det spanska jordbruksdepartementet och det fastställdes 10 ingredienser; ris, saffran, kyckling, kanin, garrofó (stora vita bönor), paprika, lök, vitlök, tomat och olivolja.

Vad det gäller vin till paella kan man välja smakrika vita viner, men kanske möter rödfruktigheten i ett välgjort rosévin saffranskryddan på bästa sätt. En rolig smakkontrast mot den saffransdoftande paellan är också röda Riojaviner med mognad.

Dessa välgjorda viner kan vi varmt rekommendera till paella:

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé, magnum

479,00 kr


Det här fantastiska rosévinet finns även på magnumflaska! Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

Ett härligt vin från rosévinernas Mekka, Provence. Passar både till paella med kött och havets frukter.

Nivarius Edicion Limitada Rioja

199,00 kr


Nivarius Edicion Limitada Rioja är ett vitt Rioja-vin som har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av bakade och färska äpplen, lätt rostade nötter, samt ett stråk av kryddor och blommor. Smaken är torr, med bra fräschör som paras med toner av bakade äpplen, aprikos blöt, sten, nötter, blommor samt kryddor.

En mycket nyanserad och fräsch vit Rioja från Bodegas Nivarius. Ingen tvekan om att detta vin umgås på ett lättsamt och upplyftande sätt med en vällagad paella.

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

379,00 kr


Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av  citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd.

När paellan går åt dem mer lyxiga hållet och dignar av skaldjur, musslor och fisk möter denna eleganta men smakrika Chablis matens smaker på bästa sätt.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Här har vi en fin rioja med både balans och lite mognad. Ett vin som lirar på bästa sätt med en paella som innehåller kött, exempelvis en Paella Valencia.