Siciliansk streetfood

På Medelhavets största ö präglas gatumaten dels av tanken på att ta tillvara allt, dels av att maximera antalet kalorier. För som alla vet blir utsökt mat bara ännu godare av att skickas i fritösen, särskilt när det är lardo istället för olja som puttrar.

Ricci di mare

På Medelhavets största ö präglas gatumaten dels av tanken på att ta tillvara allt, dels av att maximera antalet kalorier. För som alla vet blir utsökt mat bara ännu godare av att skickas i fritösen, särskilt när det är lardo istället för olja som puttrar.

1. Arancini

Arancini

Arancini eller arancine är friterade risbollar fyllda med ost, ragu, skinka eller lite vad som helst. Sicilianarna är så tokiga i den här risbollen att den har en egen dag på grund av en invecklad historia från 1600-talet när ett skepp lastat med hela korn ankom Sicilien mitt i en svältkatastrof, dessutom på inhemska helgonet Lucias dag. Den 13 december är i alla fall dagen för att äta sin egen vikt i arancini.

2. Ricci di mare

Sjöborre

Även om tillgången på de här håriga delikatesserna har avtagit på grund av förorenat vatten och överplockning, är sjöborrar fortfarande hett på Sicilien. Godast är de såklart att plocka själv och äta direkt på stranden, de har en väldigt speciell havssmak under taggarna. Vågar du dig inte på att öppna själv är det aldrig långt till en spagetti con ricci di mare, en paradrätt med spagetti, sjöborre, tomat och vitlök, var du än är på Sicilien.

3. Stigghiola

Stigghiola

Typisk för Palermo är stigghiola, grillspett med inälvor från vanligtvis lamm eller kyckling, ibland trätt på salladslök eller purjo. Som en liten siciliansk kebab ungefär. Den här rätten är ett uttryck av tryne-till-knorrfilosofin som inte är en modern fluga på Sicilien där man uppenbarligen hatar att kasta mat.

4. Frittola

Frittola

Frittola är så gott som ett sicilianskt uttryck för "nej, tyvärr vi har ingen soptunna". Den här mystiska rätten med anor från 1500-talet består av resterna efter kalvslakt. Fett, brosk och lite annat kokas ihop med svartpeppar och lagerblad och förvaras i stora krukor. När en hungrig gäst beställer en frittola tar kocken försiktigt fram en portion att fritera från krukan (resten av frittolasmeten döljs under en handduk) och lägger hela klabbet i bröd tillsammans med lardo.

5. Panella

Panella

Kikärtsmjöl är basen i panella som tillagas ungefär som polenta och självklart friteras innan de hamnar i mjuka bröd med en skvätt citron. De fungerar också utmärkt att ätas som snacks eller istället för bröd som crostini.

6. Pane con la milza

Pane con la milza

Hipsterburgare är vi väl alla ganska trötta på? På Sicilien har de levlat upp för länge sedan med en mjältmacka! Mjälte från kalv strimlas, steks hastigt i lardo och äts i bröd med parmesan och citron.

Planeta Chardonnay

359,00 kr


Sommelierens rekommendation till Pane con la milza.

7. Babbaluci

Babbaluci

Babbaluci är en rätt som precis som arancini har en egen dag tillägnad sig. Är du i Palermo den 14 juli under St: Rosaliafestivalen är det stor chans att få smaka de här små sniglarna stekta i olja, vitlök, persilja, salt och peppar. Eftersom man måste suga dem ur skalen, de är verkligen pyttesmå, kanske det inte riktigt är att rekommendera till första dejten.