Flädersill med svartvinbärsblad.
Blad från svartvinbärsbusken tillsammans med flädersaft blir en perfekt smaksättare till sillen i midsommar.
Läs mer »En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.
Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat, som med sin distinkta karaktär helt tar över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är en Manzanilla Sherry eller en japansk sake. Men om man undviker ättikan och i stället använder citron kan man välja vita friska viner. De kan även ha mer eller mindre tydlig sötma beroende vilken socker/syra balans som finns i sillen. Till stekt strömming med potatismos väljer man med fördel en chardonnay med fruktighet, bra syra och fet textur.
269,00 kr
Ett mycket bra val till mer eleganta sillinläggningar.
YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel. Eftersmaken har bra längd
229,00 kr
Ett lysande vin som fint möter citronsillen, man kan även tillföra både rökt och gravad lax på tallriken om man så önskar.
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
229,00 kr
Ett gott val till stekt strömming med potatismos.
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier har en fruktig och aromatisk doft av persika, mandarin och gula äpplen och en lätt fläkt av blommor. Torr, medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen. Balanserad syra och fruktigt avslut.
Blad från svartvinbärsbusken tillsammans med flädersaft blir en perfekt smaksättare till sillen i midsommar.
Läs mer »Lerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Läs mer »Bjud på Linnéas goda rabarbersill till årets midsommarbuffé. Recept och tillhörande dryckestips hittar du här.
Läs mer »