Vin till sill.

En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.

Tre viner till sill

Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat, som med sin distinkta karaktär helt tar över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är egentligen en Manzanilla Sherry eller en japansk sake. Men om man undviker ättikan och i stället använder citron kan man välja vita friska viner. De kan även ha mer eller mindre tydlig sötma beroende vilken socker/syra-balans som finns i sillen. Till stekt strömming med potatismos väljer man med fördel en chardonnay med fruktighet, bra syra och fet textur.

Viner som passar till sill:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Ett lysande vin som fint möter citronsillen, man kan även tillföra både rökt och gravad lax på tallriken om man så önskar.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

249,00 kr


Ett gott val till stekt strömming med potatismos.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier har en fruktig och aromatisk doft av persika, mandarin och gula äpplen och en lätt fläkt av blommor. Torr, medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen. Balanserad syra och fruktigt avslut.