De skapar vinkartor som pryder väggarna.

Linnea och Elin driver tillsammans Brushery - bolaget som säljer posters och prints av vinkartor som de själva ritar och tillverkar.

Brushery kök

Elin Aschberg och Linnea Hellström driver tillsammans Brushery – ett bolag som säljer posters och print som de ritar och tillverkar själva. Just nu fokuserar de på detaljerade, vinkartor över ett antal europeiska vinregioner.

Elin Aschberg och Linnea Hellström träffades för drygt ett år sedan och förstod att de hade en gemensam vision. Båda hade ett starkt driv att starta eget och ville arbeta med något som de kunde stå för. De kände att de kompletterade varandra och bestämde att de skulle göra något tillsammans.

– Brushery är det som vi skapade ihop. Vi säljer posters och print som vi ritar och tillverkar själva, förklarar Linnea.

Elin är den mer konstnärliga av de två och har arbetat med kläddesign, konst och inredning. Linnea har en bakgrund som projektledare och marknadsförare och har arbetat mycket med sociala medier. 

– Elin har illustrerat och tecknat under hela sitt liv, så det är hon som ritar våra posters, säger Linnea.

Brushery Barolo

Barolo var första vinkartan

De startade med att ta fram en kollektion som de kallade "Från jord till bord." Den var baserad på deras egna intressen som matlagning, vin och odling. I den ingick en vinkarta över det italienska vindistriktet Barolo. Och den blev populär. 

– När vi insåg att folk tyckte det var roligt och intressant gjorde vi några fler. Det är en av de sakerna som är roligt med entreprenörskapet, att låta processen ta oss till platser som vi kanske inte hade tänkt från början, förklarar Elin.

I dag har de tagit fram kartor över åtta vinregioner i Frankrike och Italien samt en whiskykarta över Skottland. Planen är att göra fler vinregioner, men även större kartor över hela länder.

– Vi får mycket respons från våra följare på sociala medier och dem som köper tavlor av oss. De kan be oss att göra en viss regioner, säger Linnea.

Hur går det till när du skapar en karta, Elin?

– Jag gör mycket research efter information om de olika regionerna. Det är en avvägning av att ta med intressant och relevant information samtidigt som det inte får bli plottrigt. Vi vill att de ska vara vackra när de hänger på väggen.

Elin utgår från moderna kartor och använder Google maps och olika kartfunktioner från respektive land. Hon arbetar både på datorn och ritar för hand. Hon poängterar att det är ett hantverk.

– Jag vill att de ska vara så exakta som möjligt, men det måste också se snyggt ut. 

– Det är som att lägga ett stort komplext pussel, flikar Linnea in.

Utöver kartor säljer de sin fortfarande kollektion Från jord till bord. Men just nu prioriterar de kartorna och att lansera dem utanför Norden.

Innan vi avslutar intervjun framhåller de att ingen av dem är sommelier, och att de känner sig ödmjuka inför all kunskap som finns i vinvärlden.

Brushery Elin Linnea

Men gillar ni vin?

– Självklart, svarar båda unisont.

Vilka viner är favoriter?

– Vi åker till Ligurien varje sommar och då dricker jag gärna deras lokala vin till en pasta vongole. Annars är jag förtjust i vita Bourgogner och torra Riesling, säger Elin.

– Jag är väldigt förtjust i Pinot noir, de som är lite mer aromatiska. Och den senaste tiden har jag börjat att köpa hem torra vita viner från Ungern, svarar Linnea.

Här kan du hitta vinkartorna: Brushery