​Italienska Ruffino lanserar ekologiska viner.

De senaste åren har den populära vinproducenten Ruffino satsat stort på miljön, både i produktionsprocessen och i nya ekologiska vingårdar. Som ett led i detta lanserar de nu tre ekologiska viner.

Ekologiska viner från Ruffino

De senaste åren har den populära vinproducenten Ruffino satsat stort på miljön, både i produktionsprocessen och i nya ekologiska vingårdar. Som ett led i detta lanserar de nu två nya ekologiska viner på Systembolaget, Ruffino Prosecco Treviso samt Ruffino Pinot Grigio delle Venezie. Dessutom kommer den nya årgången av Ruffino Chianti som ekologiskt certifierad.

I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absolut toppklass. De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling. Under 2018 köpte Ruffino egendomen Poderi Ducali med mer än 126 hektar ekologiska vingårdar i området Prosecco. Under samma år påbörjade man en konvertering till ekologisk odling i två av Ruffinos egendomar i Toskana, Greppone Mazzi i Montalcino och Poggio Casciano i Chianti. Totalt berörs 72 hektar och det innebär att 40,7 % av Ruffinos vingårdar kommer vara ekologiskt certifierade år 2021.

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut har en angenämt fruktig doft med inslag av tuttifrutti, ananas, melon och en lätt fläkt av havtorn. Smaken är torr med fina toner av tuttifrutti, päron och toner mandelmassa. Vinet är gjort på 85 % Glera och 15 % Pinot Grigio, och här hittar vi allt man förväntar sig av en välgjord Prosecco.

Ruffino Pinot Grigio Delle Venezie Organic 2018 har en fruktig och fräsch doft med inslag av gula stenfrukter, päron, en viss blommighet och en lätt fläkt av mint. Smaken är torr och fruktig med inslag av gula stenfrukter och viss ton av mineral. Båda vinerna kommer från Ruffinos nya egendom Podero Ducali och finns nu i Systembolagets beställningssortiment.

Ruffino Chianti Ekologisk

Det röda vinet Ruffino Chianti är en klassiker som har funnits på marknaden så länge vi kan minnas och är tveklöst Ruffinos mest populära vin. En gång var detta urtypen för italienskt vin och den var då tappad på den klassiska bastflaskan fiasco. Flaskan övergavs dock eftersom den ibland förknippades med sämre viner. Ruffino Chianti fick i stället en traditionell flaska som gav mer rättvisa åt vinets kvalitet och karaktär. Det är med stor glädje vi i mitten juni kommer att leverera ut den nya årgången 2018, som nu är ekologisk. Ruffino Chianti har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

De 3 ekologiska nyheterna:

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

159,00 kr


Utmärkt god som aperitif och som sällskapsdryck. Men självklart har även detta välgjorda vin sin plats vid det dukade bordet. Passar bra till fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas en uns sötma i tillagningen eller tillbehör. Varför inte servera en räksallad med vårens primörer och söt melon?

Ruffino Pinot Grigio Delle Venezie Organic

129,00 kr


Denna Pinot Grigio passar perfekt som sällskapsvin eller till lätta och medelkraftiga fiskrätter. Varför inte färsk pasta med grädde, vitvin, hjärtmusslor och räkor?

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling. Eller varför inte en filé av vit fisk med brynt svamp? Passar också riktigt bra till mildare ostar.