​Italienska Ruffino lanserar ekologiska viner.

De senaste åren har den populära vinproducenten Ruffino satsat stort på miljön, både i produktionsprocessen och i nya ekologiska vingårdar. Som ett led i detta lanserar de nu tre ekologiska viner.

Ekologisk prosecco från Ruffino

De senaste åren har den populära vinproducenten Ruffino satsat stort på miljön, både i produktionsprocessen och i nya ekologiska vingårdar. Som ett led i detta lanserar de nu ett nytt ekologiskt vin på Systembolaget, Ruffino Prosecco Treviso. Dessutom kommer den nya årgången av Ruffino Chianti som ekologiskt certifierad.

I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absolut toppklass. De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling. Under 2018 köpte Ruffino egendomen Poderi Ducali med mer än 126 hektar ekologiska vingårdar i området Prosecco. Under samma år påbörjade man en konvertering till ekologisk odling i två av Ruffinos egendomar i Toskana, Greppone Mazzi i Montalcino och Poggio Casciano i Chianti. Totalt berörs 72 hektar och det innebär att 40,7 % av Ruffinos vingårdar kommer vara ekologiskt certifierade år 2021.

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut har en angenämt fruktig doft med inslag av tuttifrutti, ananas, melon och en lätt fläkt av havtorn. Smaken är torr med fina toner av tuttifrutti, päron och toner mandelmassa. Vinet är gjort på 85 % Glera och 15 % Pinot Grigio, och här hittar vi allt man förväntar sig av en välgjord Prosecco.

Det röda vinet Ruffino Chianti är en klassiker som har funnits på marknaden så länge vi kan minnas och är tveklöst Ruffinos mest populära vin. En gång var detta urtypen för italienskt vin och den var då tappad på den klassiska bastflaskan fiasco. Flaskan övergavs dock eftersom den ibland förknippades med sämre viner. Ruffino Chianti fick i stället en traditionell flaska som gav mer rättvisa åt vinets kvalitet och karaktär. Från och med årgång 2018 är det klassiska vinet ekologiskt.

De ekologiska nyheterna:

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

179,00 kr


Utmärkt god som aperitif och som sällskapsdryck. Men självklart har även detta välgjorda vin sin plats vid det dukade bordet. Passar bra till fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas en uns sötma i tillagningen eller tillbehör. Varför inte servera en räksallad med vårens primörer och söt melon?

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling. Eller varför inte en filé av vit fisk med brynt svamp? Passar också riktigt bra till mildare ostar.

10.06.2019