Luigi di Grasso med själ och hjärta i Piemonte.

Nu lanserar vi varumärket Luigi di Grasso med viner som speglar och hyllar den vackra vinregionen Piemonte. I Luigi di Grassos portfölj finns en barbera, nebbiolo samt en barolo.

Viner från Luigi di Grasso

Piemonte är just nu det mest aktuella italienska ursprungsområdet på den svenska marknaden. Nu lanserar vi vinserien Luigi di Grasso som speglar och hyllar denna vackra och hyllade vinregion. I september 2021 lanserades en nebbiolo och en barbera, nu har serien kompletterats med en Barolo.

Luigi di Grasso är ett varumärke som är framtaget av Anora och vinerna ska till fullo spegla den vackra och hyllade vinregionen Piemonte. Vinerna tas fram med hjälp av lokala producenter som delar Anoras höga kvalitetsambitioner. 

Viner under etiketten Luigi di Grasso ska vara typiska för druvsorten och sitt ursprung samt vara av så god kvalitet att även de mest kräsna smaklökarna blir tillfredsställda.

Piemonte - en dröm för vinälskare

Piemonte är unikt på det sättet att det bara tillverkas vin med klassificeringen DOC eller DOCG. Barolo och Barbaresco tillhör utan tvekan den italienska vineliten och hyllas över hela världen. De är baserade på druvsorten nebbiolo som lokalt kallas spanna. Vad det gäller druvan barbera har det skett en imponerande kvalitetsförbättring de senaste åren och mest kända är vinerna från trakterna kring Alba, Asti och Monferrato. 

Piemonte är även välkänt för det söta och mousserande muscatvinet Asti Spumante och Moscato d'Asti (som har mindre kolsyra). Vill du prova ett sött mousserande vin som har en härlig doft och smak av solmogna jordgubbar skall du prova Brachetto d'Acqui. Vad det gäller torra vita viner gör man högklassiga viner på druvan cortese och man kan även presentera mycket välgjorda chardonnayviner.

Höstlandskap i Piemonte
Dimman i Piemonte är INTE vad druvan nebbiolo är döpt efter - men vackert är det.

Nebbiolo – kungen av Piemonte

Under hösten är det vanligt att en tät dimma döljer det vackra landskapet i Piemonte. Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma (nebbia) Den mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns även mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema.  Du hittar även många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo. 

Längre österut, i Valtellina i Lombardiet tillverkas ett vin av torkade nebbiolodruvor som kallas sfursat. Det finns även odlingar av druvan i andra delar av världen, men det är inget annat land som kommer i närheten av de vi finner i den nordvästra delen av Italien.

Vinerna är ljusa i färgen och har en förförisk doft av körsbär, tjära, torkade örter, rosor och lakrits. Smaken är trots den ljusa färgen ordentligt sträv och vinet är friskt med fina toner av körsbär, viol, tobak, rosor och lakrits.

Barbera – kronprinsen som tar mer plats

Mozzarellasallad med Luigi di Grasso Barbera

Barbera står för omkring hälften av den totala odlingsarealen i Piemonte. Den hamnar oftast i skuggan bakom nebbiolo och har traditionellt haft en ganska låg status. Men det har runnit mycket vatten under broarna de senaste åren och barbera är nu en av de mest intressanta druvorna i Piemonte. 

Tidigare var det främst mjuka och fruktiga röda viner, men nu har det blivit modernt med mer koncentrerade och ambitiösa viner som lagras i ekfat. Vinerna har ofta en frisk syra och ett tydligt inslag av mörka körsbär.

Barolo den mest kända adressen för Nebbiolo

Det är ingen tvekan om att Barolo är det mest kända ursprunget för Piemontes ädla druva Nebbiolo. Det är en druva som har stora förmåga att uttrycka skillnader mellan olika växtplatser. Odlingarna ligger på en altitud mellan 250–450 meter över havet och jordmånen i den västra delen av Barolo består av kalkrik märgel.

Vinerna blir där generellt fruktigare, mer aromatiska och mognar lite snabbare. Den östra delen har en högre andel komprimerad sandsten och där blir vinerna mer strukturerade, kraftigare och mognar långsammare. Vinerna måste lagras i minst 38 månader innan försäljning, varav 18 på fat för Barolo och 62 månader för Barolo Riserva. Barolo vinerna är generellt mycket lämpliga för lagring. Så köp gärna mer än en flaska för att följa vinets utveckling genom åren.

Vinerna:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

119,00 kr


Luigi di Grasso Piemonte Barbera har en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.

Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo

149,00 kr


Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo har en nyanserad doft med inslag av körsbär, hallon, salmbär, torkade örter, kryddnejlika, lakrits och en fläkt av rosor och regnvåt asfalt. Smaken är stram men tanninerna är mogna och mjuka samt balanseras upp fint av fruktighet och smakintensitet. Vinet har även en angenäm eftersmak.

Luigi di Grasso Barolo

279,00 kr


Ett vin med en intensiv smak med stadiga tanniner och bra smaklängd. Här finner vi en kraftfull och nyanserat smak med inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor. Servera med kraftiga och medelkraftiga anrättningar där du möter upp med lite syra, sälta och feta komponenter i maten.