Prisvärda viner från Valdepeñas i hjärtat av Spanien.

I hjärtat av Spanien ligger La Mancha och ursprungsområdet Valdepeñas som är kända för sina kvalitativa och prisvärda viner. Vi tipsar om viner från området.

Valdepeñas i solnedgång

Beläget på den stora inlandsplatån 500-700 meter över havet ligger det stora vinområdet DO La Mancha. I böckernas värld slogs här Don Quijote mot väderkvarnar. Idag är det Europas största enskilda vinområde med hela 190 000 hektar med vinodlingar, kända för sina kvalitativa och prisvärda röda viner.

I La Mancha produceras stora mängder bordsviner och basviner till Brandy. Under de senaste årtionden har det skett en avsevärd kvalitetsförbättring och i de södra delarna av La Mancha ligger Valdepeñas som har ett eget ursprungsområde (DO). 

Lagrade röda viner med lägre prislapp 

I La Manchas södra del där högslätten börjar slutta ner mot Andalusien finner vi DO Valdepeñas. Området ligger omgivet av de skyddande bergen Sierra Morena och anses ha bättre förutsättningar för kvalitet jämfört med sin stora granne i norr. 

Precis som i La Mancha är den gröna druvan airen dominerande. Den odlas i stora mängder i centrala Spanien eftersom den klarar torka bättre än andra druvsorter. Med de viner som är mest kända är baserade på cencibel (tempranillo). Under de senaste åren har även internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot och syrah tagit mer mark.

Vinerna klarar lång lagring i ekfat och det vanligaste är amerikansk ek som ger en mer vaniljdoftande ekfatskaraktär till vinerna. Vinerna är normalt sett inte lika komplexa som vinerna från Rioja men prislappen är därmed också mycket lägre än de från Rioja. 

Tempranillo – kärt barn har många namn

Det är ingen tvekan om att den blå druvan tempranillo är Spaniens mest kända druvsort och ligger bakom några av landets främsta röda viner. Druvan har många olika namn beroende på var den odlas och i La Mancha och Valdepeñas heter den cencibel.

Tempranillo är faktiskt världens tredje mest odlade druvsort med cirka 231 000 hektar, men det är bara cirka 25 000 hektar av odlingarna som finns utanför Spanien. Tempranillo odlas framförallt i norra och mellersta delen av Spanien. Några av de främsta vinerna kommer från Rioja, Ribera del Duero, Navarra och Penedès.

Namnet tempranillo kommer av spanskans temprano som betyder tidig. Ett lämpligt namn för en druvsort som mognar jämförelsevis tidigt. Det är vanligt att tempranillo blandas med andra druvsorter som exempelvis Garnacha.

Vinfat

Välkänd Bodega i Valdepeñas

Bodega Los Llanos som ligger i ursprungsområdet Valdepeñas grundades redan 1875 och går numera under namnet Bodegas Vinartis. Under 2008 köptes företaget av familjen García Carrión som förvandlat egendomen till en toppmodern vinanläggning med en kapacitet på 60 miljoner kilo druvor per år.

Anläggningen har kvalitetscertifieringen ISO 9001 och i den underjordiska källaren som är en av de största i Spanien vilar vinerna i upp till 30 000 ekfat. Egendomen är ledande i ursprungsområdet och producerar välkända varumärken som Señorio de los Llanos, Pata Negra, Armonioso, Torneo, och Don Opas.

Vintips från Valdepeñas:

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

225,00 kr


Ett härligt, medelfylligt vin med trevliga inslag av mörka bär, körsbär fat, kryddor och vanilj. Perfekt till medelkraftiga kötträtter och utvalda ostar.

Señorio de Los Llanos Reserva

76,00 kr


Señorio de Los Llanos Reserva har en medelstor och ganska utvecklad doft med inslag av fat, katrinplommon, russin, kanel, tobak och en stänk av choklad. Smaken är mjuk och kryddig med inslag av fat, torkade frukter, kryddor, vanilj och choklad.

Señorio de Los Llanos Reserva

76,00 kr


En resvera med en medelstor, kryddig och utvecklad doft med fatkaraktär och inslag av  torkade körsbär, vanilj, kanel, tobak och choklad. Smaken är mjuk, kryddig och utvecklad med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, kanel, nötter och choklad.