Smokescreen som kryddas upp med härligt komplex Grön Chartreuse och lyfter fram både malt och saftiga torvtoner i den Mòine vi blandar i.
Drinkar med skotsk whisky, än mer med rökig whisky, kan vara en utmaning. Att plocka upp aromer och smaker som finns i spriten är ofta en gångbar lösning. För skotsk whisky kan det vara apelsin, äpple, ingefära och även mynta och anis som rimmar med malt och torv. Ett känt exempel är Penicillin, en ingefärsspetsad whisky sour med touch av rökig whisky.
Här får du ett annat alternativ, Smokescreen, som istället kryddar upp med härligt komplex Grön Chartreuse och lyfter fram både malt och saftiga torvtoner i den Mòine vi blandar i.
Muddla myntabladen med sockerlagen i en shaker. Häll i övriga ingredienser och skaka med is.
Ta fram ett stadigt tumblerglas med en stor isbit och sila över drinken i glaset.
Garnera med en kvist mynta.
Storbritannien
439 kr
Bunnahabhain Mòine har en tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.
Whisky, whiskey, bourbon eller scotch beroende på sort och härkomst är inte bara gott att dricka på egen hand utan det är också en bra bas i drinkar. Här tipsar vi om tolv goda drinkar med whisky.
Läs merVi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.
Läs mer