Deanston 18 Years Old Bourbon Cask

Deanston 18 Years Old Bourbon Cask

Storbritannien


1322,00 kr

Systembolaget nr:

8586801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Deanston 18 Years Old har en nyanserad doft med inslag av malt, gräs, blommor, honung, vanilj samt en touch av tobak och muskotnöt. Smaken har fin koncentration som paras med elegans. Vi finner inslag av kryddor, sötma, citrus, pepparkaka, honung och vitpeppar. Den långa eftersmaken avslutas med en touch av ingefära.

Produktion

Denna whisky har först lagrats i Hogshead (250 liter) som byggts av ekstavar från använda bourbonfat och sedan använts till annan skotsk maltwhisky från Deanston. Man har sedan fört över whiskyn till Bourbonfat där det lagrats Bourbon men ingen annan sprit (First fill) Total fatlagring i minst 18 år. Inga av Deanstons maltwhiskys är kylfiltrerade.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad

Kul att veta

Destilleriet Deanston finner vi i de södra delarna av Highlands vid orten Perthshire och det  ligger myckert vackert beläget vid floden Teith. Man använder sig av korn som är odlat i närområdet och år 2000 var de en av de första skotska maltwhiskydestillerierna att började tillverka ekologisk whisky (certifierad av Organic Food Federation). Deanstons byggnader är unika då de byggdes 1785 och inhyste då en kvarn och ett väveri. Man har har 8 stycken jäsningskar i rostfritt stål och den genomsnittliga jäsningstiden är 80 timmar. Man har två par av Pot Stills och under 2015 destillerade man drygt 2 miljoner liter sprit. Faten som lagras i det gamla väveriet är främst Bourbonfat, men det släpps från och till intressanta lanseringar som avslutats med bland annat lagring på Cognac-, Marsala- och Sherryfat.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering.De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

8586801

Volym

0,7 l

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork

Lagring

Sprit förbättras inte av lagring så fort de har lämnat faten.