André Clouet Un jour de 1911

Årgång:

NV

André Clouet Un jour de 1911


699,00 kr

Systembolaget nr:

7414501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften är medelstor, stram och nyanserad i en svalt fruktig stil som drar åt citrus med en försiktig nyans av röda äpplen och med en komplex ton av nygräddad brioche. Smaken är medelfyllig, rent fruktig och elegant med en stram och uppfriskande eftersmak som också den bjuder på en fin nyans av röda vinteräpplen.

Produktion

Druvorna är skördade manuellt. Man följer såklart den klassiska metoden för Champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar och i neutrala ekfat som har köpts från Sauternes. I just den här prestigechampagnen har man låtit blanda omkring 10 årgångar för att ge den en större komplexitet och ett extra djup, men hälften av vinet kommer från den strama årgången 2008. Vinet lagras i 7 år på sin jäst innan dégorgering och eftersom Jean-François vill ha sina champagner torra, har hans champagner alltid en låg dosage.

Passar till

Även om Champagne ofta ses som en aperitif, och den här champagnen såklart också passar utsökt som sådan, vill vi även rekommendera den till mat. Detta just för sin smakrikedoms skull. Servera gärna till halstrad fisk som röding eller lax, skaldjur av alla dess slag och även hårdostar som får vinet att blomma. Låt tillbehör bygga på syra och sälta, då bevaras vinets fräschör bäst. Serveras vid cirka 8 grader, gärna i ett glas med lite större kupa så att alla aromer tillåts blomma ut.

Label: SkaldjurFiskLabel: Ost

Kul att veta

En gång i tiden låg några dyrbara flaskor gömda i en liten källare i mer än 80 år. Genom ett lyckokast hittades de och blev inspirationen till en champagnehyllning till guldåldern som kallas "Un jour de 1911".

Produkttyp

Mousserande vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12 %

Systembolaget nr

7414501

Volym

0,75 l

Varumärke

André Clouet

Förslutning

Naturkork

Sockerhalt

7,5 g/liter

Druva

Pinot Noir

Lagring

Vinet kan lagras i minst 10 år.