I glaset ett krispigt vin med krämig mousse och smak av mogen citrus, vita blommor och brioche.
Produktion
Druvorna samskördades i början av september och pressades därefter som hela klasar. Musten fick klarifiera genom sedimentering i 12-18 timmar, beroende på del av pressfraktionen och dekanterades därefter. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria ståltankar vid en temperatur på kring 12 grader med enbart den naturligt förekommande jästen. För att starta en andra jäsning på flaska så tillsätts ojäst must som man fryst ner direkt efter skörden och vinet buteljeras därefter under kronkapsyl.
Kul att veta
Valle d'Aosta är Italiens minsta i såväl yta som population, men rymmer några unika uttryck i vinvärlden. Denna alpregion gränsar till
både Frankrike och Schweiz och de druvor som odlas är en blandning av lokala sorter som premetta och fumin och internationella
kändisar som gamay och syrah. En av de mest intressanta producenterna härifrån är familje-egendomen Grosjean som började sälja
sina viner 1969. Dessförinnan var de endast för privat konsumtion. Egendomen drivs idag av tredje generationen sedan dess och de var
den första egendomen i regionen att börja konvertera till ekologisk produktion.