Pét Nat – bubblet på de trendigas bord.

Pét Nat är ett mousserande vin som fått en rejäl uppsving i popularitet tack vare trenden med naturviner och hantverksmässiga viner. Men vad är det egentligen? Här förklarar vår sommelier Mats Claësson.

Pét Nat hälls upp i glas.

Pet nat eller pét nat är en mycket trendig vintyp som baseras på en mycket gammal tillverkningsmetod för mousserande viner, méthode ancestrale. Här buteljerar man ett vin innan det jäst klart och kolsyran bildas medan jäsningen slutförs på flaskan. Vinerna säljs sedan som de är med jästfällningen.

På grund av det stora intresset för hantverksmässiga viner har denna metod fått en kraftig renässans. En del av pét nat vinerna tillverkas också genom méthode dioise där man på samma vis skapar bubblorna genom att slutföra jäsningen på flaskan. Men här avlägsnas jästfällningen efter jäsningen och vinet tappas genast om på nya flaskor.

Pét nat kan göras över hela världen

Pét nat är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel – "naturligt pärlande". Trots att namnet och ursprunget är franskt hittar vi pét nat från hela världen. Både gröna och blå druvor används och i regel väljs druvor som är typiska för ursprunget. Vinerna har inte samma tryck som Champagne och bubblorna är ganska små och munkänslan mjuk. De är nästan alltid ofiltrerade med frisk, torr och nyanserad smak med relativt låg alkoholhalt.

Att välja mat till pét nat

Pét nat passar ypperligt både som sällskapsvin och aperitif. Eftersom vinerna i regel är ganska lätta passar de främst till lättare maträtter, gärna vegetariskt. Möt gärna vinets höga syra med syrliga ingredienser i anrättningen.

Tips på trevliga pét nat:

13.07.2023

Touriga nacional på en vinranka.Touriga Nacional – en klart lysande stjärna.

Druvan touriga nacional ger mörka röda viner som är fylliga, sträva och fruktiga. Den används också till portvin. Här kan du läsa mer om den alltmer populära druvan!

Läs mer
2 glas med mousserande vin som cava eller prosecco på ett träbord.Mousserande vin: Skillnaden mellan Prosecco, Cava, Crémant, Champagne och andra bubbel.

Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..

Läs mer
Tips som får vinet att smaka bättre.7 tips som gör vinupplevelsen bättre.

Har du köpt hem en flaska vin någon gång bara för att upptäcka att det inte var så gott som du hoppats? Oavsett prisklass så finns det en del saker du kan testa för att ge vinet chansen att visa sig från sin bästa sida.

Läs mer
Nya viner i tillfälligt sortiment vecka 4 2025.5 köpvärda viner på veckans nyhetshylla.

Det lanseras en rad nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment den 24 januari och vi har valt ut fem viner vi verkligen kan rekommendera.

Läs mer