I glaset ett komplext och mångfacetterat vin med smak av mogna körsbär, nypon, viol, kryddor och läder. Finmejslade tanniner och ett långt, nyansrikt avslut.
Produktion
Alkoholjäsningen och macerationen tog cirka 3 veckor och ägde rum med vingårdsjäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Påföljande malolaktisk jäsning utfördes spontant i ekfat. Vinet lagrades 26 månader i franska ekfat i varierande storlekar. Efter fatlagringen fick vinet ytterligare 6 månaders lagring i betongtankar för att bli mer integrerat.
Passar till
Risotto med grillad Karljohansvamp och riven vällagrad Pecorino.
Kul att veta
Projektet Arnaldo Rivera sjösattes i och med årgången 2013 av det ambitiösa och kvalitetsdrivna kooperativet Terre del Barolo. Kooperativet har funnits sedan 1958 och har idag cirka 350 medlemmar som tillsammans odlar vin på 600 hektar. De är den enda producenten som hämtar druvor från samtliga elva byar i Barolo, och i Undicicomuni samsas druvor från alla.
Arnaldo Rivera var namnet på kooperativets grundare och han tyckte att det var synd att småskaliga odlare sålde sina druvor till anonyma blandningar hos de större producenterna. Syftet var att ta till vara på frukten från de historiska vingårdar där odlarna arbetade, och för att ge både människor och terroir den uppmärksamhet och respekt de förtjänade.