Väl sammansatt och traditionell stil av mörka och röda körsbär, cederträ, kryddor och diskret ekfatskaraktär. Fylligt och runt med eleganta tanniner och en medelhög syra som ger en väl avvägd balans.
Produktion
Varje vingård vinifieras separat och jäsningen startar i temperaturkontrollerade ståltankar. Malolaktisk övergång sker naturligt och gradvis i cementtankar. Skalmaceration sker 20-25 dagar. Racking och buteljering sker i fas med månen. Vinet buteljeras med gravitation och utan filtrering.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till traditionell italiensk mat såsom vildsvinsragu med pasta, Osso Bucco eller en Carpaccio med pinjenötter och vällagrad parmesan. Vinet vinner på att få syre en stund innan servering.
Kul att veta
Quercia al Poggio är en liten och oerhört vacker vinegendom belägen i hjärtat av regionen Chianti i Toscana. På en kulle 400 meter över havet i natursköna Barberino val d'Elsa är vingårdarna planterade så att vindarna håller temperaturen nere och druvorna får mogna i lugn takt.
Egendomen som tidigare var ett kloster som härstammar från 1800-talet ägs sedan ett par generationer av familjen Rossi. Sedan 1997 produceras här Chianti Classico enligt biodynamiska principer av paret Michela och Vittorio Rossi. Dom genomgick även processen för att få vingårdarna ekologiskt certifierade, vilket blev färdigt från årgång 2010