Mindre socker
Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione, magnum

Årgång:

2014

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione, magnum

Italien


949,00 kr

Systembolaget nr:

5183906

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione 2014, magnum har har en nyanserad doft med inslag av, solmogna körsbär, plommon, skogsbacke, valnötter, choklad och kanel. Smaken är nyanserad med toner av körsbär, kryddor, valnötter, tobak och svarta oliver.

Produktion

De utvalda druvorna kommer från Ruffinos olika egendomar i Chianti Classico; Gretole, Santedame, och Casavecchia di Cagnano. Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar , skalen macererade under totalt 20 dagar och vinet lagrades först 12 månader i cementtankar, sedan 12 månader i stora ekståndare av slavonisk ek och sedan ytterligare 12 månader i 225 och-500 liters ekfat.2013 gjordes en stor förändring av Consorzio Vini Chianti Classico som införde en ny klassificering; Gran Selezione. Den rör viner som produceras från enskild vingård eller urval av vingård av producentens bästa druvor. Minsta lagringstid är 30 mån inkl. 3 mån på flaska. Vinet ska också ha ”excellent chemical and organoleptic characteristics”. Gran Selezione är ca 10% av produktionen i Chianti Classico.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas syrliga, krämiga eller feta komponenter. Varför inte servera en lammkotletter med gräddstuvade kantarell. En rödvinsreduktion som smaksätts med högklassig balsamico. Serveras med grillad polenta.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absoluta toppklass. De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling. Under 2018 köpte Ruffino egendomen Poderi Ducali med mer än 126 hektar ekologiska vingårdar i området Prosecco. Under samma år påbörjade man en konvertering till ekologisk odling i två av Ruffinos egendomar i Toskana, Greppone Mazzi i Montalcino och Poggio Casciano i Chianti. Totalt berörs 72 hektar och det innebär att 40,7 % av Ruffinos vingårdar kommer vara ekologiskt certifierade år 2021.Ruffino har väl utvecklade metoder vad det gäller hållbar odling (sustainability) och socialt ansvar. I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön. Vad gäller vingårdsarbetet har man upprättat en handbok med metoder som minimerar användandet av kemikalier, samtidigt som man ökar jordmånens fertilitet och livskraft genom bland annat naturlig gödsel. Företagets miljöpolicy har stark inriktning på det ekologiska fotavtrycket rörande energiåtgång, utsläpp av växthusgaser och hushållning av vatten. På egendomen La Solatia, har man bland annat anlagt våtmarker som på naturlig väg renar vineriets spillvatten ochsom därför kan återanvändas till både bevattning och rengöring. Ruffino har även ett samarbete med universitet i både Milano och Florens, där man exempelvis tar fram miljövänliga metoder för att bekämpa sjukdomar i vingården. Ruffino har fått erkännande för sina ansträngningar genom miljöcertifieringen ISO 14001 och 2017 vann Ruffino Constellations Brands Sustainability Award.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

5183906

Volym

1,5 l

Varumärke

Constellation

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Tuscany - Chianti

Druva

Merlot, Sangiovese, Colorino

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras och utvecklas under 2-4 år.