Magnumflaskor – när storleken har betydelse.

Vår dryckesexpert Mats Claësson slår ett slag för magnumflaskan, förklarar varför storleken faktiskt har betydelse och tipsar om 5 goda viner på stor flaska.

Rotari magnumflaskor

Av Mats Claësson

Den vanligaste storleken för en vinflaska är 750 ml, men att det finns många olika storlekar är ju vida känt. Jag vill ge lite extra uppmärksamhet till magnumbuteljen som innehåller två standardflaskor, det vill säga 1500 ml. En storlek som har många tydliga fördelar. Dessutom tipsar jag om 6 trevliga viner som finns i magnumflaska.

En bjussig flaska att ge bort i present

Att använda magnumflaskan på middagsbjudningen eller som present känns både exklusivt och lyxigt. Speciellt den vackra tyska flasktypen som är extra lång och slimmad kan nog höja ett och annat ögonbryn i förtjusning.

Det finns en tydlig tendens att magnumflaskan sparas till lite festligare tillfället. Så investera i en magnum till nästa tillfälle och skapa extra stjärnglans och bjussighet till bjudningen.

Magnumflaskan är lämpligare för lagring

Magnumbuteljer har faktiskt, i jämförelse med helflaskor, en bättre lagringspotential. En magnumbutelj har en mindre mängd syre i relation till vinets mängd och mognar därför långsammare.

Så om du vill lagra viner under lång tid för att kunna avnjuta ett fullmoget vin, samtidigt som du känner historiens vingslag, ja då ska du satsa på en magnumflaska. Den långsammare mognaden kan också ge en större nyansrikedom och komplexitet till vinet.

Tips om du vill lagra riktigt länge

Med jämna mellanrum får jag frågor från folk som vill ge bort en vinflaska som doppresent eller till sina egna barn för att lagras fram till studenten eller annat betydelsefullt tillfälle.

Jag rekommenderar alltid att du noga tar reda på vilka viner som har en sådan lagringpotential. Samt att du verkligen satsar på kvalitet och naturligtvis väljer den ypperliga magnumflaskan.

5 viner på magnumflaska som jag varmt rekommenderar:

orangevin och mousserande vinOrangevin: Orange är den nya trendiga vinfärgen.

Läs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?

Läs mer
Oxidation i vin.Defekter i vin, del 3: Vad gör oxidation i ett vin?

I en artikelserie behandlar vi defekter och skönhetsfel i vin. Vi började med korkdefekter, följde upp med reduktion och nu är det dags med oxidation.

Läs mer
Tips som får vinet att smaka bättre.7 tips som gör vinupplevelsen bättre.

Har du köpt hem en flaska vin någon gång bara för att upptäcka att det inte var så gott som du hoppats? Oavsett prisklass så finns det en del saker du kan testa för att ge vinet chansen att visa sig från sin bästa sida.

Läs mer
Ostbricka med halvflaska vinVin på halvflaska – när du vill sätta guldkant på vardagen.

Halvflaskan är bra på grund av flera anledningar och här förklarar vår dryckesexpert Mats Claësson om varför han slår ett slag för halvflaskan. Dessutom tipsar Mats om flera goda halvflaskor som passar för olika tillfällen.

Läs mer
Mezzacorona vingårdMezzacorona

Den mest betydande vinproducenten i de italienska Alperna.

Läs mer