Villabella Amarone Classico har en stor doft med toner av körsbär, torkad frukt, lakrits, kaffe och läder. Ovanligt välbalanserad smak för att vara en Amarone med fina inslag av torkad frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak.
Produktion
Druvorna kommer från vingårdar som är belägna i fem Valpolicella Classico distrikt: Marano, Negrar, Fumane, Sant' Ambrogio and San Pietro Incariano. Jordmånen är kalksten och lera. Vineriet ligger i området Ca' Nova i Calmasino di Bardolino vid sjön Gardas sydöstra spets. Skördeuttaget är extremt lågt. Druvorna skördas i slutet av september och torkas sedan på mattor av bambu i speciella rum (fruttai). Druvorna torkas i 120 dagar tills de förlorat ca 35-38 % av sin vikt och socker och smak har koncentrerats i druvorna. Efter detta pressas de och jäses tillsammans med skalen vid 22-24°C i 18-20 dagar. Vinet lagras därefter på traditionella ekliggare från Slavonien i 36 månader innan det lagras sex månader på flaska.
Passar till
Smakrika rätter av mörkt kött som exempelvis nöt och lamm. Gärna vilt med mustiga tillbehör. Det får med fördel finnas syrlighet i anrättning och gärna feta eller krämiga komponenter. Varför inte en dovhjortssadel med gräddstuvad blandsvamp och potatiskroketter.
Kul att veta
Villabella, eller Delibori som vineriet kallas, ligger i området Ca' Nova i Calmasino di Bardolino, längst ner vid sjön Gardas sydöstra spets. Merparten av produktionen är Bardolino Classico men man odlar också bla Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon. Utöver detta buteljerar och säljer man också utvalda DOC-viner från andra delar av Veneto, t ex Amarone och Valpolicella Ripasso. Villabella grundades av familjerna Delibori och Cristoforeti 1971 och man förfogar idag över cirka 200 ha vingård. Man köper också druvor från kontakterade vingårdar. Villabella är utrustade med den senaste tekniken inom vinproduktion. Man använder sig av balongpressar, vinet jäser i rostfria kylkontrollerade tankar och man har en steril kallbuteljeringsanläggning. Kvalitet hela vägen är ledord - från vingården, genom vineriet och ut till konsumenten.