Villabella Amarone Classico

Årgång:

2018

Villabella Amarone Classico

Italien


389,00 kr

Systembolaget nr:

7484601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Villabella Amarone Classico har en stor doft med toner av körsbär, torkad frukt, lakrits, kaffe och läder. Ovanligt välbalanserad smak för att vara en Amarone med fina inslag av torkad frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak.

Produktion

Druvorna kommer från vingårdar som är belägna i fem Valpolicella Classico distrikt: Marano, Negrar, Fumane, Sant' Ambrogio and San Pietro Incariano. Jordmånen är kalksten och lera. Vineriet ligger i området Ca' Nova i Calmasino di Bardolino vid sjön Gardas sydöstra spets. Skördeuttaget är extremt lågt. Druvorna skördas i slutet av september och torkas sedan på mattor av bambu i speciella rum (fruttai). Druvorna torkas i 120 dagar tills de förlorat ca 35-38 % av sin vikt och socker och smak har koncentrerats i druvorna. Efter detta pressas de och jäses tillsammans med skalen vid 22-24°C i 18-20 dagar. Vinet lagras därefter på traditionella ekliggare från Slavonien i 36 månader innan det lagras sex månader på flaska.

Passar till

Smakrika rätter av mörkt kött som exempelvis nöt och lamm. Gärna vilt med mustiga tillbehör. Det får med fördel finnas syrlighet i anrättning och gärna feta eller krämiga komponenter. Varför inte en dovhjortssadel med gräddstuvad blandsvamp och potatiskroketter.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Villabella, eller Delibori som vineriet kallas, ligger i området Ca' Nova i Calmasino di Bardolino, längst ner vid sjön Gardas sydöstra spets. Merparten av produktionen är Bardolino Classico men man odlar också bla Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon. Utöver detta buteljerar och säljer man också utvalda DOC-viner från andra delar av Veneto, t ex Amarone och Valpolicella Ripasso. Villabella grundades av familjerna Delibori och Cristoforeti 1971 och man förfogar idag över cirka 200 ha vingård. Man köper också druvor från kontakterade vingårdar. Villabella är utrustade med den senaste tekniken inom vinproduktion. Man använder sig av balongpressar, vinet jäser i rostfria kylkontrollerade tankar och man har en steril kallbuteljeringsanläggning. Kvalitet hela vägen är ledord - från vingården, genom vineriet och ut till konsumenten.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

7484601

Volym

750 ml

Varumärke

Villabella

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Veneto - Valpolicella

Sockerhalt

7,5 g/liter

Druva

Corvina, Rondinella, Corvinone

Lagring

God att dricka nu men kan lagras upp till 10 år