Quinta Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port

Årgång:

2015

Quinta Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port

Portugal


249,00 kr

Systembolaget nr:

5130801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Quinta Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port har en intensiv och nyanserad doft med inslag av plommon, björnbär, cassis, svartpeppar, mörka körsbär, choklad, kryddor och fikon. Smaken är fruktig och balanserad med fina inslag av plommon,björnbär, cassis, svartpeppar, mörka körsbär, choklad och kryddor.

Produktion

En field blend det vill säga att flera druvsorter växer tillsammans huller och buller. I detta fall hela 25 olika druvsorter som fottrampas i traditionella lagares. Jäsningen avbryts med hjälp av vinsprit vid önskad sötma och vinet lagras under 36 månader i ekfat.

Passar till

Att avnjuta som det är tillsammans med gott sällskap eller en god bok. Ett alldeles utmärkt portvin till ost samt till lite kraftiga desserter baserade på mörka frukter.

Label: OstDesserter

Kul att veta

Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Douro dalen, längs bifloden Torto. Den köptes 1996 av Cristiano Van Zeller vars familj odlat och tillverkat vin sedan 1620. Efter en lång karriär inom portvinsindustrin köpte han egendomen och började genast en omfattande restaurering. Idag omfattar den 45 hektar vinodlingar med hela 41 olika druvsorter, där stockarna är mellan 12-100 år gamla. Det är stor variation mellan de olika vingårdarna och ambitionen är inte bara att producera högklassiga portviner utan även att sätta Dourodalen på kartan vad det gäller vanliga viner. Quinta Vale D. Maria är också en del av de beryktade Douro Boys som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. de övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, och Quinta do Vale Meão. Det är ingen tvekan om att dessa 5 egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.


15 poäng (=) Mullig, söt, lite blommig doft av russin, torkade fikon, stearin och ett stänk linoljefärg. Fyllig, söt smak av torkade fikon och russin i en generös kropp med måttlig fruktsyra och runda, snälla tanniner.

- Munskänken med Vinjournalen, April 2021


92 Poäng2015 är ett av de där fina åren som kommit i skymundan av 2016-2018 trilogin men som har kraften att stråla på väldigt hög nivå. Mörka bärtoner, plommon och körsbär, får sällskap av en delikat nyans av persika och blodcitrus som tillsammans ger en fyllig näsa. I gommen bjuds ett vin med bra kraft, tanninstruktur och en spänstig bärfrukt och det är onekligen en högst seriös LBV

- Livets Goda, December 2021

Produkttyp

Starkvin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

20 %

Systembolaget nr

5130801

Volym

0,75 l

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

94 g/liter

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även utvecklas och lagras under många år.