Klimatsmart
Sköna Hönan Riesling, 3L

Sköna Hönan Riesling, 3L

Moldavien


199,00 kr

Systembolaget nr:

5203208

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Sköna Hönan är ett friskt och fruktigt vin med tydliga toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt med diskreta inslag av grapefrukt och blommor. Vinet passar ypperligt att servera väl kylt som det är, kanske som fördrink.

Produktion

De utvalda rieslingdruvorna jäser i ståltankar för att bevara så mycket som möjligt av druvan fruktighet och fräschör.

Passar till

Vinet passar ypperligt att servera väl kylt som det är, kanske som fördrink. Men tack vare restsötman passar vinet även finfint till maträtter med chilihetta - en perfekt smakkombination!

Label: SkaldjurFiskKryddstark matVegetariskt

Kul att veta

Sköna hönan Riesling är gjort på druvor från Moldavien – ett kanske inte så känt vinland för oss svenskar. I förhållande till sin yta är dock Moldavien ett av världens största vinländer och här har man odlat vin sedan romartiden.


BRA KÖP!

Moldavien har i modern tid huvudsakligen producerat enkla viner med sötma, nishade för den ryska marknaden. Men med embargot 2006 kom lyftet- man blev nödd och tvungen att söka nya marknader och började producera torrare viner med kraftigt höjd kvalitet. I detta fallet har man framställt ett friskt och smakrikt rieslingvin på väl utvalda druvor som fått jäsa på ståltank. Detta för att bevara och framhäva druvan fina fruktighet och pigga fräschör. Inga hönserier här inte! Sköna Hönan är ett friskt, saftigt och fruktdrivet vin i halvtorr stil med doft av gröna äpplen, lime, nashipäron, vit persika, grapefrukt och vita blommor. Ett okomplicerat och saftigt allroundvin med balans mellan rieslingsyran och sötman. Vinet passar perfekt som mingel- eller pratvin och är ljuvligt till asiatisk mat- eller mat med kryddhetta generellt då den lilla avrundande sötman hjälper kombon. Fisk- och skaldjur, porcherad fisk, inlagd sill eller lammkorv med surkål- här har du vinet som sällan stöter på patrull. En skön höna!

- Vinbörsen, april 2023


4 ++++

Vad vi svenskar kanske inte vet är att i Moldavien har det odlats vin sedan romartiden. Sköna hönan är en lättsam sipparvänlig riesling. Här bjuds vi på gott om söt citrus, passionsfrukt och gröna äpplen. Perfekt till den första vårsolen och salladen med räkor.

- Aftonbladet, Fredrik Schellin, 23-06-03

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

5203208

Volym

3 l

Varumärke

Sköna Hönan

Förslutning

Annan förslutning

Sockerhalt

22 g/liter

Druva

Riesling