Denna gång har Mats botaniserat bland vinerna från Rhônedalen och plockat ut tre minnesvärda smakupplevelser, där det bara finns några fåtal flaskor kvar.
Vi börjar med en riktig läcker viognier med ursprunget Condrieu, signerad den tillförlitlige producenten Jean-Luc Colombo. Namnet betyder “Guds kärlek” och här kan man nästan ana att högre makter har medverkat.
Frankrike
659 kr
I glaset en stor nyanserad, fruktig och aromatisk doft med inslag av apelsinblom, persika, honung och citrus. Mycket fruktigt och smakrikt vin med stor nyansrikedom, inslag av apelsin, persika, honung, melon och en fin mineralton. Lång, komplex eftersmak.
Condrieu är ett litet ursprungsområde (220 hektar) med stor ryktbarhet. Vinstockarna växer i branta sluttningar och jordmånen består av söndervittrad granit. Här produceras bara vita viner som är helt baserade på druvan viognier.
Druvorna avstjälkades och pressades varsamt innan de fick jäsa spontant på rostfria ståltankar. Efter avslutad jäsning lagrades vinet på sin jästfällning på ekfat i 10 månader, där 15% av faten var nya.
Jean-Luc Colombo kom in som en virvelvind och blåste bort dammet från vinområdet Cornas med nya sätt att sköta odling och framställa vin. Ekologiskt, utan besprutning och med största hänsyn till naturen. Mycket omstridd till en början, men när han väl började presentera sina egna viner vände det och både han och vinerna fick snabbt stjärnstatus.
Verksamheten har vuxit för familjen Colombo och man producerar numera vin i de flesta av Rhônedalens distrikt och av de flesta av Rhônedalens druvor, alla av högsta kvalitet.
År 2018 är en ypperlig årgång i den södra Rhônedalen där Châteauneuf-du-Pape är den självklara galjonsfiguren. Att producenten Rotem & Mounir Saouma har lyckat förvalta de högkvalitativa druvorna på bästa sätt är det ingen tvekan om. Vinets namn Omnia betyder ”allt” på latin och här får man verkligen allt man önskar sig av en välgjord Châteauneuf-du-Pape.
Frankrike
799 kr
Här bjuds vi en nyansrik doftbukett där man finner både färska och torkade mörka och röda frukter, samt kryddor som nejlika och muskot, men även tobak, fat och svampskog. Smaken är rik, intensiv och kryddig med finkorniga tanniner och en lång behaglig eftersmak.
Vinet är en blend av Grenache, Syrah och Mourvèdre och en rad andra druvor. 100 % av druvorna pressades som hela klasar. Därefter lagrades vinet i två år på jästfällningen i en blandning av ekfat om 228 och 500 liters ekfat från Jupilles i Loire. Sedan buteljerades vinet för hand utan filtrering med ingen eller minimal tillsats av sulfiter.
Rotem och Mounir Saoumas burgundiska viner under namnet Lucien le Moine tillhör världens mest eftersökta. När vinmakarparet 2005 sökte egna vingårdsmarker hamnade de i Rhône, där de gör viner med samma experimentlusta och höga ambitionskrav som i Bourgogne.
SLUTSÅLD
Vi fortsätter på den inslagna vägen med ytterligare en Châteauneuf-du-Pape. Denna gång är det firman Maison Tardieu Laurent som står för hantverket. Det är ett välgjort vin och det gör ju inte saken sämre att vinet är prissänkt från 419 kronor till 349 kronor.
Tardieu Laurent är en av Frankrikes främsta så kallade mikro-negocianter, ett litet familjeföretag med långa relationer till odlare och producenter från de främsta appellationerna i regionen. År 1996 bestämde sig Michel Tardieu att följa sin passion för vin och startade sin negociant firma, han startade med vingårdar runt om Lourmarin i södra Rhône – ett par decennier senare gör Tardieu Laurent vin från de välkända appellationerna i såväl norra som södra Rhônedalen.
Michel och hans son Bastien arbetar hårt för att skapa eleganta viner med stor personlighet från de främsta markerna i Rhône. Vinmakningen är företrädesvis traditionell, med stora fat och ofta med inslag av stjälkar, vilket skänker vinerna struktur och ursprungskaraktär.
03.11.2025
Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.
Läs merSystembolagets beställningssortiment är en djup och rik källa att ösa ur, men det gäller att hitta de riktiga guldklimparna i stället för kattguldet eller rent av gråstenarna. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.
Läs merSystembolagets beställningssortiment är en djup och rik källa att ösa ur, men det gäller att hitta de riktiga guldklimparna i stället för kattguldet eller rent av gråstenarna. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.
Läs merDet kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.
Läs mer