Dolda vinpärlor med få flaskor kvar i lager.

Det kan kännas hopplöst att hitta rätt i vindjungeln. Hemligheten är att ha en ciceron som hjälper dig att hitta klenoder som både överraskar och imponerar. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Dolda vinpärlor - exklusiva viner

Denna gång har Mats valt ut två blandlådor som kan bli en uppskattad present, eller om man själv vill få en djupare inblick i en specifik producent. Varför inte bjuda hem några goda vänner till en vinprovningskväll?

Spännande hantverksviner från Swartland i Sydafrika

Den första lådan kommer från det trendiga vinområdet Swartland i Sydafrika och speglar väl vinegendomen Nativo. Det gör ju inte saken sämre att lådan är prissänkt från 1269 till 990 kr.

Namnet Nativo anspelar på grundaren Billys ursprung, hans väg mot att bli en naturaliserad sydafrikan och hans önskan att producera ett vin som speglar sitt ursprung med platsspecifika egenskaper. Därför ser Billy till att vinframställningen sker på ett naturligt sätt. Nativo känns igen på den minimalistiska etiketten med en präglad, subtilt elliptisk cirkel. Detta är inte bara formen på den fläck som bildas av botten på ett vinglas, utan anspelar också på en känsla av att ”cirkeln sluts”, som i fallet med familjen Hughes och dess viner, och den naturliga livscykeln. Idag driver pappa Billy och dottern Kiki vineriet tillsammans.

Lådan innehåller spännande, småskaligt hantverksvin, 3 olika viner med 2 flaskor av var sort. Två olika röda och ett orangevin:

Nativo Red Blend 2018 är baserat på 38 % Mourvèdre, 26 % Shiraz, 19 % Grenache, 10 % Tempranillo och 7% Pinotage. Här blandar man sålunda friskt av olika druvor. Vinet blir komplext och härligt med doft av mörkröda bär, katrinplommon och anis, kompletterad med distinkta mineraltoner. En silkeslen munkänsla och en mild avslutning på mogna tanniner.

The Birds 2020 är en hyllning till södra Rhonedalen i en mer funky version av en Chateauneuf-du-Pape. Här låter man grenache och mourvédre jäsa med hela klasar, medan Syrah avstjälkas innan jäsning, sedan får vinet vila i franska fat tills buteljeringen. Ingen filtrering, så lite fällning i botten på flaskan kan synas. Ett gott vin med massor av karaktär.

Amarillo 2020 är ett orangevin där man blandar majoriteten chenin blanc med hälften viognier och roussanne. Ett generöst, aromatiskt vin med mycket skalkontakt och subtila toner av torkade örter och citrus med en smakrik, nötaktig avslutning

Populära viner från Xavier Vignon i exklusiv trälåda

Den här lyxiga lådan med viner ur Xaviers unika Arcaneserie har varit mycket eftertraktad och det finns nu några få lådor kvar i lager. Vinerna i Arcaneserien är fokuserade på en årgång, en druva eller en växtplats. Det är egensinniga och taktfasta viner från en av världens mest innovativa vinmakare. I trälådan finns sex olika röda viner, en flaska av varje sort.

I den här presentlådan får du:


Fler dolda vinpärlor >>

Här hittar du viner från välkända vinhus som alla har det lilla extra, de bär med sig en historia som väntar på att förmedlas. Flertalet har fått höga internationella poäng och några finns bara i ett litet antal flaskor.

Välgjord sydafrikan med kvinnlig fingertoppskänsla

Här bjuds vi ett välbalanserat och komplext vin med doft av mogna plommon, mörka bär, choklad och svartpeppar. I smaken finns toner av röda bär och svart vinbär, en hint av mörk choklad och cederträ.

Druvorna cabernet sauvignon, merlot, shiraz och petit verdot vinifierades separat, Efter jäsningen drogs vinet över till 300-liters fat för malolaktiskt jäsning. Vinet lagrades sedan 14 månader i ekfat från Frankrike, Ungern och USA.

Egendomen Zonnebloem kan spåras tillbaka till 1692, när Willem van der Merwe beviljades en bit land i Simondium nära Paarl av guvernören Simon van der Stel. År 1856 delade dåvarande ägaren Petrus Jacobus Malherbe egendomen mellan sina två söner, Daniël Francois och Willem Andries. Willem döpte sin del till Zonnebloem, som betyder solros.

År 1893 köpte familjen Furter gården och hans dotter Marie blev Sydafrikas första kvinnliga vinmakare. Hon gjorde ett mycket starkt avtryck då hon bland annat vann många troféer i Cape Wine Show och andra vintävlingar.

Även idag präglas vinerna av skickliga kvinnliga vinmakare då vinmakarteamet består av chefsvinmakaren Elize Coeetze, vitvinsmakare är Kelly-Marie Jacobs och ansvarig för de röda viner Bonny van Niekerk.

Läckert och mineraldrivet vin från Etnas sluttningar

Vulkanen Etna är den mest aktiva i Europa och är till och med en av de mest aktiva vulkanerna i världen. Utbrotten har på pågått under minst 500 000 år och som högst är Etna 3300 meter över havet. Den ligger på Siciliens östra sida, norr om Catania. Vinerna från Etnas sluttningar är mycket eftertraktade och det finns 1291 hektar vinodlingar och en årsproduktion kring sex miljoner flaskor.

Mycket av odlingarna är terrasserade på grund av de branta sluttningarna och här finns några av Italiens äldsta vingårdar. De gamla knotiga stockarna växer ofta på sina egna rötter eftersom vinlusen inte trivs i den vulkaniska jordmånen.

De vita vinerna där druvan carricante domineras har både kraft och fräschör och skulle kunna beskrivas som en blandning mellan riesling och Chablis. Alla viner från Etna har en tydlig mineralitet från den vulkaniska jordmånen.

I glaset en nyanserad och fruktig doft med inslag av grapefrukt, gula äpplen, persika, havtorn och örter. Torr, frisk och fruktig smak med inslag av mineral, citrus, äpplen och örtkryddor. Lång, nyanserad eftersmak.

Två exempel på Wachaus potential för torra vita viner i världsklass

Vindistriktet Wachau DAC är ett av åtta distrikt inom regionen Niederösterreich. Det är vidunderligt vackert och hela 30 procent av vinodlingarna ligger på branta terrasserade sluttningar ner mot floden Donau. Här en torr riesling som till fullo visar områdets potential för torra vita viner i världsklass. Kellerberg är en av 155 vingårdar i Wachau som är högst upp i kvalitetspyramiden och får namnges på etiketten. I glaset en elegant, fruktig doft med tydligt inslag av mineral, lime, mandarinzest, gröna äpplen och passionsfrukt. Torr, krispig och mycket frisk, fruktig smak med inslag av aprikos, yuzu, mineral och färska örter. Lång, nyanserad eftersmak.

Pichler-Krutzler är ett mycket lyckat team-work mellan två personer som bokstavligen föddes in i vinvärlden, Elisabeth Pichler-Krutzler från en vinfamilj i Wachau och Erich Krutzler kommer från en familj av kända vinodlare i Burgenland. De gifte sig, startade Pichler-Krutzler 2007 och blev mycket snabbt lysande stjärnor på den internationella vinhimlen. Weingut Pichler-Krutzler har sin bas i byn Oberloiben, nära Dürnstein i distriktet Wachau och förfogar idag över 13 hektar förnämliga vingårdar med gamla vinstockar på kullarna i det unika landskapet kring Donau, med klassiska lägen som Klostersatz, Loibenberg, Kellerberg och Pfaffenberg. Här odlar man främst Riesling och nationaldruvan Grüner Veltliner samt en liten mängd Pinot Blanc.


Vi fortsätter på samma tema med exklusiv vingård från Wachau, men denna gång baserad på Österrikes nationaldruva grüner veltliner. Här får vi ett mycket högkvalitativt vin med nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av mineral, generös gul frukt, ton av honungsmelon och vitpeppar. Torr, mycket frisk och något kryddig smak med generös frukt, inslag av mineral, päron, örtkryddor och en liten nötig ton. Ypperlig intensitet och smaklängd.

Peter Veyder-Malberg är mannen bakom Weingut Veyder-Malberg i österrikiska Wachau. Innan han kom in i vinets värld arbetade han i många år med formgivning och marknadsföring. Han bytte väg i livet och utbildade sig till vinmakare i Napa Valley som följdes av ytterligare vinutbildning i Schweiz. Under några år arbetade han med skörden hos flera vinproducenter runt om i världen, bland annat Keller i Tyskland och Fattoria di Montemaggio i Toscana. Sedan 2008 är Peter Veyder-Malberg sin egen och äger några hektar terrasserade vingårdar med gamla stockar runt om i Wachau.

Nyanserat och elegant från "Drottningen av blaufränkisch"

Här blir smaklökarna hänförda av en ljuvlig blaufränkisch. En nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av mineral, jordgubbar, körsbär, viol och örtkryddor. Smakrikt, nyanserat vin med fin frukt och balanserade tanniner. Inslag av mörka körsbär, skogshallon, mineral och lakrits. Lång, elegant eftersmak.

Dorli Muhr äger 10 hektar odlingar av Blaufränkish på Spitzerberg fördelat på mer än 20 olika vingårdslotter. Alla lotter vinifieras och lagras var och en för sig. Druvorna från de äldsta stockarna (40 - 60 år) och de allra bästa lotterna väljs ut till prestigevinet Spitzerberg

Dorli Muhr har sin verksamhet i vinbyn Prellenkirchen i regionen Carnuntum några mil öster om Wien mot den slovakiska gränsen. Dorli Muhr kallas "Drottningen av blaufränkisch" i Österrike och hon brukar säga att det är ett vin som är en syntes av druvorna pinot noir, nebbiolo och syrah. Blaufränkisch kan jämföras med en prima ballerina, som först behöver bygga upp musklerna för att klara av att utföra de svåra piruetterna, samtidigt som resultatet ska se lätt och elegant ut.


Ett riktigt bra vin från högt klassad chablisproducent

Domaine de Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. År 2018 steg hon åt sidan och lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.

Domänen äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. Vingårdarna och vinerna är ekologiskt certifierade.

Chablis Grand Cru består endast av 101 hektar av hela Chablis som är drygt 5 000 ha. Grand Cru en enda stor sammanhängande vingård med sju inbördes olika lägen där Vaudésir är en. Druvorna kommer från två lotter av Vaudésir. Ålder på stockarna är 50 och 30 år, handskörd. Jäsning och malolaktisk jäsning i fat 1-5 år gamla. Lagras 14 månader i rostfria ståltankar.


Nyanserat Rhônevin från omtalad vinmakare

Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.

Här får vi ett härligt nyanserat vin med stor och komplex doft med inslag av mogna jordgubbar, lavendel, mörka körsbär, vitpeppar och rosenblad. Ett elegant, medelfylligt vin som är smakrikt med välintegrerade tanniner, toner av jordgubbar, läder, svarta vinbär och örter.

På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan. De har även köpt vingårdsmarker nära Orange som är klassade som Côte-du Rhône Villages.

Med stor nyfikenhet men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.


Tre intressanta viner från en mycket högt ansedd producent i Rhônedalen, Paul Jaboulet Aîné, mer känt som Jaboulet. Egendomen grundades redan 1834 i Tain l'Hermitage vid Rhônefloden. År 2006 tog Caroline Frey över domänen och initierade en rad investeringar och förändringar. Den mest betydande var övergången till ekologisk- och biodynamisk produktion. Idag förfogar man över 120 hektar ekologiska odlingar i några av Rhônedalens främsta vingårdar.

Alla tre vinerna är mycket välgjorda och ekologiskt certifierade. De har fått fina omdömen och höga poäng både av svenska och internationella vinjournalister.

Vit pärla från Rhônedalen

De vita vinerna från Rhônedalen står endast för 12 procent (2023) av den totala produktionen. Men de är nästan alltid viner med stor personlighet som förtjänar större uppmärksamhet. Här är det inget som helst undantag. Ett välgjort vin med ypperlig balans och intensitet.

Detta vin som tidigare bara hette Mule Blanche, inkluderar nu även vingården Domaine de Thalabert i namnet. Namnet på vinet kommer från mulorna som hjälper till i de branta vingårdarna. Druvorna kommer från några av de äldsta stockarna i appellationen. Vinet har lagrats på sin jästfällning i en kombination av franska ekfat (80%) och cementägg (20 %), där 5% av ekfaten var nya.

Här är omdömet från den välkände amerikanske vinskribenten James Suckling:

93 poäng (av 100 möjliga)

“A well-composed, balanced and precise blend of 95% marsanne and 5% roussanne. It has notes of preserved lemons, white flowers and some verbena. It’s medium-bodied with a fresh core of succulent white fruit and herbs on the palate.”

Mycket speciell vingård i Crozes Hermitage

Här bjuds vi på en nyanserad och intensiv röd Crozes Hermitage. Denna mycket speciella vingård i Crozes Hermitage refereras ofta som en ”mini Hermitage”, då den ligger på den norra sidan av Hermitage berget och delar samma jordmån som den välkända appellationen, nämligen granit. Uttrycket har mer likheter med sina ”stora syskon” än övriga viner från Crozes Hermitage och behöver ofta lagras ett par år för att nå sin fulla potential.

94 poäng James Suckling:

”A cool and very bright wine with the kind of mountain freshness the syrah grape is capable of in the Northern Rhone. Smoky and fragrant, with notes of verbena, rosemary, thyme and wildflowers.”

Typisk Hermitage från god årgång

Vi avslutar med en av vinvärldens mest kända adresser, Hermitage och här från den goda årgången 2022. Vinet är ett typiskt uttryck för appellationen där druvorna plockas från den östra delen av Hermitage, där de äldsta rankorna är planterade på 1950-talet. Namnet kommer från det lilla stenhuset i vingården som har blå fönsterluckor. Vinet går utmärkt att avnjuta idag, men är även en god investering i framtida smakupplevelser.

Omdöme från den engelska vinskribenten och författaren Jancis Robinson:

17poäng (av 20 möjliga)

“The nose is meaty, spiced, rich and gamey, bloody and ferruginous. A ripe and rounded palate with an opulent mouthfeel – firm and succulent tannins that are well integrated. The fruit is dark, meaty, gamey and spiced.”

Kraftfull och elegant Barbaresco

Barbaresco tillsammans med Barolo är de mest kända och hyllade ursprungen för innedruvan nebbiolo. Ca' del Baios är en egendom som erbjuder stilfulla viner med hög prisvärdhet. Här bjuds vi en intensiv och fruktig doft av körsbär, viol, svartpeppar, lakrits, rosor, plommon och mineral. Kraftig och välbalanserad smak med eleganta tanniner och en lång, harmonisk eftersmak.

De noggrant utvalda druvorna pressas skonsamt och musten får sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar med 15 till 30 dagars skalmaceration. Vinet har lagrats 24 månader i en kombination av botti av slavonsk ek (större fat) och mindre franska ekfat. Vinet lagras ytterligare 6 månader i flaskan före lansering.

Härlig Barolo från namnkunnig producent

Från den goda årgången 2020 får vi här en härligt nyanserad Barolo från Ceretto som är en av Piemontes högst ansedda producenter. Upptäck ett rikt och livfullt vin med karaktär av bland annat röd frukt, rosor och svart te. Klassisk och harmonisk Barolo med balanserade tanniner. Kan avnjutas idag, men kan även lagras många år om man så önskar.

Familjen Ceretto har länge gjort vin i Piemonte, men det var från och med att de köpte sina egna vinrankor i Barbaresco år 1970 som resan mot att bli en av Piemontes främsta producenter började på allvar. Vineriet Bricco Asili öppnade år 1973 och blev snart ett välkänt namn i regionen.

Cerettos stora styrka ligger i deras hängivenhet till vingården, både vad beträffar att arbeta med några av områdets bäst belägna vingårdar och vad gäller hänsyn till naturen och hållbar odling. Från årgång 2015 är samtliga viner ekologiskt certifierade. Detta vin är en blandning av flera högklassiga vingårdar i Barolo.

Mångfacetterad Rioja från ovanlig variant av Tempranillo

Här bjuds vi en riktig bra Rioja som också har skrivits upp av flera svenska vinskribenter. I glaset en mångfacetterad upplevelse. Komplexa dofter av mogna frukter integreras smidigt med rostade toner från fatet. Smaken är balanserad och fyllig med välintegrerad syrlighet och rundad tannin. Den långa eftersmaken präglas av en söt sensation från fatrostningen, och avslutningen är minnesvärd med toner av mogna frukter och nötter.

Tempranillo peludo, som betyder luden Tempranillo. ”Luddet” sitter bakom bladet och skyddar druvan under mognadsprocessen. Till slut faller bladet bort och solen kan komma in och ge mer kraft och skjuts till druvan. Skörden plockades i 15 kg lådor. Jäsningen genomförs vid 28ºC i

10000 kg stora tankar med maceration under 20 dagar. Vinet lagrades i 22 månader i franska ekfat från Allier.

Familjen Faustino, vars historia sträcker sig över fyra generationer, har länge varit en del av vinmakningstraditionen i regionen. År 1990 öppnade de Bodegas Campillo, och med hjälp av två generationer har de tagit verksamheten till nya höjder.

Cornas med 25 år på nacken

Cornas-vinodlingarna växer på västra sidan av Rhônefloden. De branta, sluttningarna som vetter mot öst bildar en naturlig amfiteater som skyddar vinrankorna från kalla vindar. Syrah är den enda tillåtna druvsorten i appellationen och den uttrycker sin fulla styrka och kraft i denna unika terroir. Här får vi ett härligt vin med hela 25 år på nacken signerat den namnkunnige Xavier Vignon.

Årgång 2000 präglades av varmt och fuktigt väder vilket ledde till högre avkastning och en del röta men skörden var över lag bra. Cornas är en av appellationerna som producerade några av de bästa vinerna från denna årgång. Detta vin har genomgått en lång urlakning och lagring i stora ekståndare innan buteljerandet år 2022.

Cornas åldrad med skönhet

Xavier Vignon är en av Rhônedalens mest kända producenter. Han är mest förknippad med den södra delen men här har vi en riktig pärla från Cornas, som ligger i norra Rhônedalen. Här får vi ett vin med aktningsvärd ålder som verkligen åldrats med skönhet. I doften bjuds det toner av svarta vinbär, blåbär, körsbär, svarta oliver och läder. I gommen dominerar söt citrusfrukt och söta kryddor vilket leder till en frisk och livlig avslutning.

Årgång 1994 präglades av en varm och torr sommar med några välkomna regnskurar i början av september. Vinet mognade i stora nya och gamla foudres (större ekståndare), vilket mjukade upp tanninerna och begränsade inslaget av fattoner. Vinet buteljerades år 2022.

Cornas-vinodlingarna växer på högra sidan av Rhône. De branta, sluttningarna som vetter mot öst bildar en naturlig amfiteater som skyddar vinrankorna från kalla vindar. Syrah är den enda tillåtna druvsorten i appellationen och den uttrycker sin fulla styrka och kraft i denna unika terroir.

Toppen av pyramiden i Beaujolais

Fleurie är en av de tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden i Beaujolais och är normalt fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här har vi en mycket nyansrik och högklassig Fleurie från en riktig topproducent. I glaset en nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av vildhallon, körsbär, lakrits och mineral. Komplex, frisk, fruktig smak med kryddiga toner, inslag av mineral, röda bär och örter. Lång, nyanserad eftersmak.

Södra Bourgogne upplever idag en formidabel vinrevolution och Domaine Jules Desjourney är bland de främsta som leder den nya utvecklingen. Här har de senaste åren skapats viner som fått experterna att tappa hakan. Bakom firmanamnet Domaine Jules Desjourneys döljer sig Fabien Duperray, en framgångsrik vinhandlare som efter många år som förmedlare av viner från storheter som Perrot-Minot och Domaine de la Romanée-Conti fick chansen att göra egna viner. Hans biodynamiska och unika Beaujolaisviner kommer från ägor i Fleury, Morgon och Moulin-à-Vent. Gamaydruvorna växer på urgamla stockar och skördeuttaget är extremt lågt. Här råder total frånvaro av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Druvorna jäser i hela klasar med naturlig jäst och användningen av svavel är minimal och sker först året efter skörd när vinernas arom utvecklats för att göra lång lagring möjlig.

Tre århundranden av vinmakarhistoria

Frans K Smit Red Blend är ett prestigevin från egendomen Spier som har anor från 1692. I glaset framträder först en känsla av cigarrlåda men också intensiva mörka och röda frukter i doften, följt av små kvistar av violer, mintchoklad, blyerts, cigarrlåda och blöt kalksten. I smaken som är fint balanserad finns toner av svampskog, torkade frukter, läder och ett stråk av viol och torkade svarta vinbär.

Frans Smit och hans team har utnyttjat 3 århundraden av vinmakarhistoria för att förvandla Spier till en internationellt erkänd vingård i Stellenbosch. De skapar distinkta blandningar och identifierar regionala vingårdar som är några av Kapstadens bäst bevarade hemligheter. Hans filosofi är att respektera vad vingården ger dig. Alla varieteter i blandningen är av Helderberg-ursprung, odlade i plotter nära varandra men på olika höjder och med olika förutsättningar. Helderbergs gyllene triangel inom visslande avstånd från den svala Atlanten, har jordar som är kända för att producera Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot med en oöverträffad åldrandepotential.

Sydafrikanskt prestigevin

Vinet Two Centuries Cabernet Sauvignon är en av Nederburgs prestigeviner och har rönt mycket stor uppmärksamhet internationellt. Här bjuds vi på årgång 2018 som har en generös och nyansrik doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, fat, kryddnejlika, och en fläkt av orökt piptobak, kaffe och mörk choklad. Det är ganska mycket tanniner men de är väl mogna och har en finkornig struktur. Strävheten balanseras upp mycket väl av vinets fruktighet och smakrikedom. Vinet har en mycket bra balans samt komplexitet och i den ypperliga smaklängden finner man mörka frukter, cassis, kryddighet, mörk choklad och väl integrerade fat.

Druvorna som handplockades kommer från två områden Groenekloof (Darling) och Simondium (Paarl). Vingårdarna är obevattnade och selektionen vid skörden är mycket strikt. Ytterligare selektering genomförs vid ankomst till vineriet och sedan följde kallmacering under två dagar vid 10 grader. Jäsningen genomfördes vid en temperatur av 24º C till 27º C och vinet fördes sedan till ekfat för den malolaktiska jäsningen. Vinet lagrades i 100% nya fat från fransk ek under 31 månader och endast de bästa faten fick ingå i den slutgiltiga blandningen.

Nederburgs historia tar avstamp 1791, då en tysk immigrant vid namn Philip Wolvaart köpte köpte 49 hektar mark i Paarl Valley och började odla vin. Sedan dess har resan nästan enbart gått uppåt, och vingården har fått priser som Winery of the Year 2011, och hela fem gånger har Nederburg utsetts till en av de 50 mest beundrade vinmärkena.

Chablis från Fourchaume - högt klassad Premier Cru

Domaines des Malandes gör mycket stilfulla viner med ren snygg frukt och den strålande mineralkänsla som gör Chablis till det unika vin det är. Hög syra med rena fina citrustoner plus den lätt kritiga känslan av riven sötmandel ger bokstavstrogna chablisviner som försvarar sin plats hos de mest krävande vinälskarna. Fourchaume är en mycket högt klassad Premier Cru och här bjuds vi en nyanserad doft med fina toner av Granny Smith äpplen, gula plommon, citrus och en delikat spets av rostade fat. Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet. Vill gärna ha en timme i karaffen innan den serveras.

Välgjort och nyanserat vitvin från Faugères

Château Estanilles är en tongivande producent i vinområdet Faugères som ligger i Languedoc. Det är ett vackert böljande landskap med kullar och mäktiga berg i siluetten. Här får vi från den skifferrika jorden ett riktigt välgjort vin baserat på druvorna marsanne och roussanne. Det är ett välbalanserat vin med doft av exotiska frukter och florala inslag. I smaken finner man citrus, exotisk frukt, verbena och en tydlig mineralton.

De ekologiska druvorna skördades för hand, sedan gjordes ett noggrant urval innan de hela klasarna pressades. Vinet fick sedan jäsa i nya ekfat i 8–10 månader.

Karaktärsfull chardonnay från hyllad vingård i Gisborne

Här fångas verkligen egenskaperna hos den spektakulära vingården McDiarmid Hill i Gisborne. Vinet erbjuder en medley av tropiska fruktaromer, fikon och rostade nötter. Gommen är sömlös texturerad, vilket leder till en finish förlängd av fin syra. Detta koncentrerade vin behåller en fin balans och nyansrikedom. Druvklasarna fick jäsa i sin helhet med hjälp av den naturliga jästen. Vinet lagrades 11 månader på fransk ek med battonage (omrörning av jästfällningen) var 2–3 vecka.

Champagne med höga poäng

Denna champagne kammade hem 93 poäng i Decanter World Wine Awards 2022. Cuvéen består av 70% pinot noir och 30% chardonnay, varav 40% är reservviner. Basårgången är 2016, en årgång med en liten men högkvalitativ avkastning, och som källarmästare Cédric Jacopin beskriver som mycket komplex. I glaset möts vi av delikata dofter av blommor, citrus, stenfrukt, nybakt bröd och mineral. Vinet har en behagligt mjuk mousse och en fin balans mellan fräschör och struktur.

Saint-Réol är ett kooperativ som grundades 1962 av 58 vinodlare i den Grand Cru klassade byn Ambonnay. Idag har man vuxit till över 230 medlemmar som representerar några av regionens bästa vingårdar. Kooperativet skördar och vinifierar druvor uteslutande från Grand Cru vingårdar

En av Spaniens mest respekterade vinegendomar

Här visar verkligen tempranillo druvan upp alla sina behag! Druvorna pressas skonsamt och sedan får musten jäsa i ståltank. 28 dagars kallmaceration. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i nya franska ekfat. Vinet har lagrats 24 månader i en kombination av franska (80%) och amerikanska (20%) ekfat, varav största delen är nya fat. Vinet lagras sedan ytterligare 48 månader på flaska.

Bodegas Protos i Ribera del Duero är en av Spaniens mest respekterade vinegendomar och grundades redan 1927 av en grupp vinodlare. Protos anses allmänt vara en av de första producenterna som skapade internationellt erkännande för Ribera del Dueros unika förutsättningar. Namnet "Protos", betyder "först" på grekiska, vilket symboliserar dess banbrytande anda inom den spanska vinvärlden.


En färgstark chenin blanc från Sydafrika

Att Sydafrika går från klarhet till klarhet vad det gäller druvan chenin blanc är det ingen tvekan om, och här hittar vi ytterligare ett attraktivt och välgjort vin från Jordan Wines.

Vinet görs av druvor från en vingård belägen 220 meter över havet, planterad 1982 i en lerhaltig granitjord. Druvorna skördas under den första hälften av februari, pressas långsamt i hela klasar och efter att musten har fått sedimenteras i två dygn jäser omkring två tredjedelar av musten i 228 liter stora franska ekfat varav 30 procent nya fat. Resten jäses i ståltankar för att bevara vinets fräschör. Vinet mognar på sin jästfällning under nio månader med viss bâtonnage, det vill säga omrörning av jästfällningen.

Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den näst intill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.

På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 av dessa ligger på svalare nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan.

Med stor nyfikenhet, men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia, började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.

Rotem & Mounir Saouma Magis Châteauneuf-du-Pape Blanc

Vi börjar med det riktigt läckra vita vinet som är både kraftfullt och intensivt samtidigt som det uppvisar en påtaglig elegans. Ett komplext vin med välbalanserad syra och flintrökig mineralitet. Stor arom med toner av gula äpplen, citrus, päron och mineraler.

Vinet har fått 96 poäng i Wine Spectator och var även med på deras lista över de 100 bästa vinerna 2024.

Rotem & Mounir Saouma Omnia Châteauneuf-du-Pape Rouge

Det röda Châteauneuf-du-Pape vinet är från toppårgången 2018. Vinet har en fin syra och markerade tanniner med toner av viol, mogna röda bär, örter och mineraler i en sammanhängande, nyanserad och lång finish. Vinet har fått 96 poäng i både Wine Spectator och Wine & Spirits Magazine


Finca Sophenia Synthesis Malbec

Finca Sophenia är en välkänd argentinsk vinegendom belägen i regionen Gualtallary, Tupungato, i den högt belägna Mendoza-dalen i Argentina. Vid grundandet 1997 valde Roberto Luka och affärspartnern Gustavo Benvenuto namnet Finca Sophenia som en hyllning till sina döttrar; Sophia och Eugenia. Firman har snabbt gjort sig ett namn för att producera högkvalitativa och hållbara viner.

Finca Sophenia Synthesis Malbec har fått 95 poäng i vintidningen Decanter. Druvorna kommer från Finca Sophenias vingård i underregionen Gualtallary (Mendoza, Uco Valley) på cirka 1200 meter över havet. Druvorna kommer från olika delar av vingården som har olika förutsättningar. Det ger en komplexitet och nyansrikedom till den slutliga blandningen. Vinet lagras ett år i nya franska ekfat. Ekfatskaraktären sammanflätas här med druvans fruktighet till angenäm helhet.


Jordan Nine Yards Chardonnay

"Vinet har fått sitt namn från uttrycket ""The whole nine yards"" - hela vägen! och det har man verkligen gått i detta fall. 100% Chardonnay från de bästa odlingslägena, lågt skördeuttag ger högre komplexitet. Fatlagrat och endast lätt filtrerat är detta ett vin som håller den Sydafrikanska flaggan högt! I glaset en medelstor, djup och koncentrerad doft och solmogen men samtidigt sval och elegant frukt med nyanser av gula plommon, lime och citrusskal, därtill med en diskret nötig och rostad fatnyans. Smaken är medelfyllig, rikt texturerad och något fet med en elegant frukt och god syra som skapar en utsökt balans. Vinet är som en dröm tillsammans med en grillad piggvar med citron- och örtsmör.

Vinet, som kommer från ansedda Jordan Wines i Stellenbosch, jäser i 228 liter stora franska ekfat, 92 procent är nya och resten ett år gamla. Vinet går igenom malolaktisk jäsning och lagras på sin jästfällning med viss bâtonnage (omrörning av jästfällningen) under 13 månader.

Failla Olivet Ranch Trousseau 2021

Trosseau är en intressant druva som har sitt ursprung i Jura fast här får den skina i en högklassisk vingård som ligger nära Santa Rosa, som ligger i Russian River Valley , Sonoma County, Kalifornien. Producenten är Failla Wines och i glaset finner vi ett nyansrikt vin med toner av körsbär, skogshallon, blodapelsin, ett stråk färska örter, mjuka tanniner och välbalanserade fattoner.

2011 fick Ehren Jordan möjlighet att ta över Olivet Ranch. Vingården ligger på Olivet Road i Santa Rosa, precis intill vingården Olivet Lane, som är känd för att ha producerat några av de första pinot noirerna i Russian River Valley. Förutom pinot noir och chardonnay har han planterat savagnin, gamay och trousseau.

Divinus de Château Bonnet 2018 och Château Rochemorin 2015

Från Bordeaux och familjen André Lurton hittar vi två riktigt bra viner från två ypperliga årgångar. Divinus är prestigevinet från Château Bonnet där André Lurton bodde i hela sitt liv, och Château Rochemorin är beläget i det prestigefulla ursprungsområdet Pessac-Léognan. Bägge viner kan avnjutas idag, men de är också utmärkta investeringar för framtida smakupplevelser.

16.09.2025

Sherry och AperaSherry och Apera - 3 dolda vinpärlor från Jerez och Barossa Valley

Den här gången blir det en hyllning till Jerez i sydvästra Spanien. Här hittar vi underbar sherry som verkligen förtjänar mycket större uppmärksamhet, men jag har också tagit med en Apera. Det vill säga ett sherryinspirerat vin från Australien.

Läs mer
Damilano Barolo CannubiDolda vinpärlor från förstklassiga vingårdar i Barolo, Piemonte.

Systembolagets beställningssortiment är en djup och rik källa att ösa ur, men det gäller att hitta de riktiga guldklimparna i stället för kattguldet eller rent av gråstenarna. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Läs mer
Real Agrado Canterabuey Vinedo Singular med ost3 dolda vinpärlor från Rioja.

Systembolagets beställningssortiment är en djup och rik källa att ösa ur, men det gäller att hitta de riktiga guldklimparna i stället för kattguldet eller rent av gråstenarna. Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig här till lite mer exklusiva viner.

Läs mer
Världens bästa viner 2025, enligt Decanter.Världens bästa viner 2025 – som du kan köpa på Systembolaget.

I dagarna släpptes resultatet för Decanter World Wine Awards, där världens bästa viner utses. Vi har letat fram några guldkorn du kan prova som finns att köpa hemma på Systembolaget.

Läs mer