En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ett vin som verkligen ger honom en minnesvärd smakupplevelse. Denna gång har han valt ett vin med bubblor som för sig som en prima ballerina, det vill säga med grace, elegans, skärpa och intensitet.
Bubblorna smeker varsamt gommen och i den friska och välbalanserade smaken framträder en fin fruktighet som umgås på bästa sätt med grapefrukt, mineral, vanilj, brioche och citron. Snyggt! Det här är en prima ballerina som jag vill uppleva flera gånger den närmaste tiden.
Frankrike
269 kr
Vinet har en mycket elegant och attraktiv doft som för tankarna till rostad brioche, doften från ugnen när man bakar en key lime pie, gröna äpplen, pomelo, vanilj samt snäckskal.
Efter skörden pressades druvorna varsamt i en pneumatisk press. Jäsningen startade med hjälp av den naturliga jästen i rostfria ståltankar och jäsningen pågår i cirka två månader vid kall temperatur. När restsockerhalten närmar sig 20 gram/liter stoppar man jäsningen genom att kyla ner vinet till noll grader celsius. Vinet buteljeras sedan för att avsluta jäsningen i flaskan. Vinet vilade sedan mer än 20 månader på sin jästfällning innan det degorgerades (avlägsnar jästfällningen). Méthode Ancestrale kallas denna uråldriga metod att skapa ett vin med bubblor. Många viner med samma tillverkningsmetod har kvar jästfällningen, men i detta vin har den avlägsnats. Man tillsätter ingen dosage (tillsats av socker) efter degorgeringen. Dock har vinet kvar liten naturlig sötma på kring 0,3gram/100ml.
Vinet är en Pétillant det vill säga ett vin där kolsyran skapar ett tryck i flaskan på mellan ett och 2,5 bar. För att ett vin skall kunna kallas mousserande krävs det minst 3,5 bar.
8.21 betyder 821 dagar eller 27 månader, vilket är den kortaste tiden för att producera detta vin, från knoppbildning till degorgering.
Chardonnaydruvorna till detta ekologiskt certifierade vin kommer från Chablis. Men vinet är endast klassat som en Vin de France eftersom ursprungsbeteckningen Chablis endast gäller för stilla vita viner.
År 2010 sålde Michel Laroche sin andel i Domaine Laroche. Han hade en storslagen plan om en småskalig egendom och behöll de historiska vingårdarna han ärvt i Chablis och grundade Le Domaine d'Henri som en hyllning till pappa Henri Laroche.
Inte många släktnamn har en så värdig koppling till Chablis som Laroche. Familjens historia bland vingårdarna går tillbaka till slutet av 1600-talet och ger oss en av de mest respekterade vinegendomarna i Frankrike. Vineriet på Le Domaine d'Henri må ha byggts om från grunden, men en betydande del av egendomen talar för familjens genuina historia. Inte minst de 80-åriga vinstockarna i Premier Cru-vingården Forchaume, som producerar frukten till familjens cuvée Héritage.
01.12.2025
Nu lanserar vi nya viner från den tillförlitliga vinproducenten Laroche, två från södra Frankrike och en från Chablis.
Läs merL Chardonnay från Laroche är ett populärt och omtyckt chardonnay-vin från södra Frankrike.
Läs merEtt lyxigt recept på smörstekt torskrygg med len sötpotatispuré och basilikaolja. Till rätten rekommenderar vi ett glas chardonnay från anrika Laroche.
Läs merMed våren kommer också en längtan efter lättare maträtter som grillad fisk, fräscha sallader och vårens primörer. Det innebär också att vi lämnar de tunga, röda vinerna bakom oss och istället längtar vi efter bubbel, vitt och rosé. Här är tre tips!
Läs merÅr 2010 sålde Michel Laroche sin andel i Domaine Laroche. Han hade en storslagen plan om en småskalig egendom och behöll de historiska vingårdarna han ärvt och grundade Le Domaine d'Henri – som en hyllning till pappa Henri Laroche.
Läs mer