En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut ett vin som ligger honom extra varmt om hjärtat. Denna gång blir det ett vitt vin från Rhônedalen som verkligen lämnar ett avtryck och ljuva minnen av välbehag.
Jag har faktiskt jobbat med vin i hela mitt yrkesverksamma liv och med tiden har mina smaklökar blivit både kräsna och bortskämda. Det är tyvärr sällan de blir fullkomligt hänförda, men när jag provade Inopia 2021 från Rotem & Mounir Saouma blev de fullkomligt stumma av beundran.
I glaset finner vi en mycket omfångsrik och intensiv doftbukett som innehåller både grillad citron, krutrök, brioche, apelsin, kamomill, bivax, honung, regnvåta grusgångar, solmogen melon och vitt te. Smaken är underbart intensiv, komplex och mycket lång, där en fet munkänsla samsas med en fin fruktighet och fräschör samt härliga nyanser av grillad citron, krutrök, brioche, kamomill, mineral samt ett stråk av apelsin, honung och vitt te.
Det är definitivt ett mycket intensivt och smakrikt vin och passar därför bäst till smakrika fiskrätter eller anrättningar på ljust kött eller fågel. Varför inte servera en grillad slätvar med grillad citron och smör som får bräsera en stund med skal från rökta räkor (som sedan silas bort) och sedan smaksätts smöret med en liten skvätt vin. Servera även potatisstomp där man blandar i rökta räkor och smörfräst purjolök och små bitar av stekt ostronskivling.
Mounir Saouma är en av Frankrikes i särklass mest omtalade vinmakare. Inspirationen att göra vin kom från ett besök i ett trappistkloster i mellanöstern på 1980-talet, vilket sedermera ledde till enologistudier i Montpellier och grundandet av den nästintill legendariska négociantfirman Lucien Le Moine i Bourgogne 1999.
På grund av den enorma prisökningen på mark i Bourgogne började de leta vingårdar utanför regionen och bestämde sig 2005 för att köpa mark i Châteauneuf-du-Pape. Även där var marken dyr, men genom att leta efter nedgångna vingårdslotter i förstklassig terroir var intressenterna färre. De har nu köpt upp och restaurerat 9 hektar med vingårdsmark, varav 6 ligger på svalare, nordsluttande lägen i den högaktade vingården Pignan.
Med stor nyfikenhet, men samtidigt med respekt för regionens tradition och historia, började Mounir att buteljera individuella vingårdslotter och druvsorter, jäsa och lagra vinerna i en mängd olika kärl (däribland stora fat, cementägg och amforor i terrakotta) och lagra vinerna på samma sätt som han gör i Bourgogne. Resultatet är viner med stor finess och personlighet, där terroir och filosofi ska stå över vinmakning och människa, viner med stor transparens.
Frankrike
319 kr
Mineralrikt vitt vin med toner av citrus, vita blommor och persika. Ett idealiskt val för fiskrätter och sallader.
01.04.2025
En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att med ett belåtet flin påbörja en yster dans i gomseglet. Här presenterar vi Månadens Mats för oktober 2023.
Läs merEn gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att dansa. Denna gång, i juni 2023, har turen kommit till den portugisiska ön Madeira och druvan Sercial.
Läs merEn gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att stå i respektfull och stram givakt som en hyllning till härliga smaker, ett skickligt hantverk och synnerligen hög prisvärdhet.
Läs merVarje månad väljer vår vinexpert Mats Claësson ut en dryck han verkligen vill tipsa er läsare om. I oktober månad har han valt ut ett spanskt vin som överraskar.
Läs mer