Fylliga köttbullar, potatispuré och sås med touch av cognac. | folk o folk

Fylliga köttbullar, potatispuré och sås med touch av cognac.

För många är köttbullar ett givet och omtyckt inslag på julbordet. Vi bjuder på ett recept på en hel köttbullemiddag där köttbullarna förgyllts både med cognac och foie gras.

Köttbullemiddag med Grönstedts XO Noël 2017

Recept på Grönstedts köttbullsmiddag


Köttbullar:

Ingredienser:

1 kg kalvfärs
2 msk fransk senap
2 dl vispgrädde
2 ägg
1,5 dl ströbröd
2 msk Grönstedts XO Noël 2017
3 små schalottenlökar
65 g Foie gras
2 msk Kikkoman soja
1 msk farinsocker
Epiche Riche kryddblandning (muskotnöt, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika)
Salt
Rikligt med smör till stekning


Såhär gör du:

1. Rör ihop grädde, ströbröd, ägg, cognac och soja till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.

2. Skala löken och finhacka. Till skillnad från många andra recept så steker vi inte löken eftersom vi vill behålla den krispiga strukturen av den milda schalottenlöken.

4. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och Epiche Riche. Snåla inte med kryddorna!

5. Forma små runda köttbullar och stek gyllenbruna i rikligt med smör.

 

Sås:

Ingredienser:

3 små schalottenlökar
2 msk smör
2 msk viltfond
1 dl vatten
2 msk kikoman soja
2 msk Grönstedts XO Noël 2017
2 msk ansjovisspad
2 msk vinbärsgelé
3 dl mjölk
3 dl grädde
Salt
Epiche Riche kryddblandning (muskotnöt, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika)


Såhär gör du:

1. Fräs löken i smör och tillsätt kryddblandningen. Igen, snåla inte på kryddningen!

2. Tillsätt fond, vatten och övriga ingredienser. Reducera tills ca 3 dl sås återstår.

3. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaka av så mängden gelé, salt och peppar är hundraprocentig. Vispa till sist i smöret. Därefter bör såsen inte koka!

 

Potatispuré:

Ingredienser:

1 kg mandelpotatis
150 g sockerärtor
3 msk smör
3 dl mjölk
100 g cheddarost
Salt
Vitpeppar


Såhär gör du:

1. Koka potatisen nästintill färdig. Sönderkokt potatis ger sämre puré. Ånga av potatisen och pressa den med en potatisstöt i en varm bunke. 

2. Tillsätt smör, salt och peppar. Värm mjölk i en kastrull. Rör ner den heta mjölken i den pressade potatisen, lite i taget. Rör hastigt ihop till en luftig puré.

3. Blanda ner hackade sockerärtor och cheddarosten. Klart!

Grönstedts XO Noël 2017
Art.Nr: 40070 — 399,00 kr
Cognac & Brandy

Grönstedts XO Noël 2017

Systembolagsnummer: 40070

Årets julcognac har en nyanserad doft med inslag av både torkade frukter, kryddor, pralin och nötter. Smaken är rund och mjuk med toner av pralin, inlagd persika, rostad hasselnöt och hyacint.

Passar både som ingrediens i köttbullarna och att avnjuta till!

Kategori

Relaterat Innehåll