Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner.

Jag älskar säsongen som ligger framför oss. Det är nu min kreativitet i köket väcks till liv efter en lång vintervila. Helt plötsligt dyker det upp den ena primören efter den andra i mataffären och längtan efter lite mer lustfylld matlagning vaknar i mig. Att man bara genom att strö lite penséer över en sallad kan lyfta den totalt gör mig så lycklig. Och att jag nu faktiskt har möjlighet att göra just det. Det känns lika underbart varje år!

Precis så här älskar jag att bygga upp en middag. Flera olika sorters tillbehör, med olika smak och konsistens. Och till det en bit grillad ryggbiff. Gott för både kropp och själ. En storfavorit just nu är de här balsamicohampinjonerna. I ärlighetens namn gör jag dem flera gånger i veckan. Ett otroligt lättlagat tillbehör som passar att servera till det mesta. Men gör sig allra bäst just så här!
Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner
Rating
4 portioner
40 min

Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner

600 g ryggbiff
2 msk tamarisoja
1 dl olja
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
Ca 1 kg potatis
3 msk citronolivolja
flingsalt
färsk persilja
finriven parmesan
400 g kastanjechampinjoner
1 msk smör
1 dl balsamico
1. Blanda samman en marinad av tamarisoja, olja, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg i biffen och låt marinera ett par timmar.
2. Stek eller grilla ryggbiffarna, cirka 2 minuter på varje sida. Täck biffarna med folie och låt vila minst 20 minuter innan du skär upp dem. 
3. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.
4. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dem med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.
5. Finhacka färsk persilja  och strö över tillsammans med finriven parmesan. Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.
6. Dela champinjonerna i mindre bitar. Stek dem lätt i en torr, medelvarm stekpanna. När champinjonerna börjar släppa ifrån sig vätska, klicka i lite smör och stek dem tills de fått fin färg.
7. Tillsätt sedan balsamico och låt allt fräsa cirka 1 minut. Ta av från spisen, finhacka persilja och blanda i. Avsluta med lite salt.
8. Grilla eller stek sparris och tomater. Servera tillsammans med strimlad grillad ryggbiff, krossad potatis, balsamicochampinjoner och sallad. Häll upp ett glas vin till och låt fredagsmyset börja!
Systembolagsnummer: 26001 139,00 kr

Till vår härliga grillade ryggbiff tycker jag att vi serverar ett glas Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel. Ett vin jag gärna tar fram till sommarens alla grillkvällar! Vinet har fyllig smak av mogen frukt och örter. Sammetslen, relativt lång eftersmak med inslag av söta frukter, mörk choklad och kryddor.

Se också
Grillat kött och grönsaker

Att grilla vår föda över öppen eld har vi gjort sedan stenåldern, och det verkar vara starkt rotat även i den moderna människan. Det är få människor som inte äger och nyttjar någon variant av grill eller öppen eld nu när vädret tillåter.

Läs mer

Här kan man välja den svamp man tycker bäst om eller har tillgång till. Puréns sälta och fyllighet passar otroligt bra tillsammans med björnbärsmarmeladen och osten. Får du dessutom lite marmelad och ost över har du något gott att smaska på även efter maten!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager