Hotell Havsbaden – ett lyxigt hotell i hjärtat av Roslagen.

Vi har besökt det fantastiska spahotellet Hotell Havsbaden i Grisslehamn.

Hotell Havsbaden

Med utsikt över hamnen i den lilla pittoreska byn Grisslehamn ligger Hotell Havsbaden. Stället är helt nytt samtidigt som det har över hundra år på nacken. 2016 tog Norrlands hotellkung Stefan Karlsson över verksamheten och har totalrenoverat, byggt om och byggt till samt utvecklat erbjudandet. Nu finns här ett toppmodernt, lyxigt och samtidigt mysigt hotell med en av Sveriges största spaanläggningar.

I början av förra seklet öppnade en kvinna vid namn Hertha Kitzing Hafsbaden i Grisslehamn, som ligger cirka 11 mil från Stockholm och 7 mil från Arlanda. På den tiden var det inte särskilt vanligt att en kvinna startade och drev ett eget företag. Verksamheten kallades ”Hvilo-, Rekreations-, Turist-, Sport-, Luft- och Mjölkkurort” och var ett dåtidens kurhotell där besökarna erbjöds vila och rekreation samt kunde få diverse olika behandlingar som gyttje- och tallbad samt olika ko- och getmjölkskurer.

Hotellet har bytt ägare och skepnad ett flertal gånger sedan dess, och 2016 tog den välkände norrländske hotellentreprenören Stefan Karlsson över och genomförde en total förvandling av hotellet.

Inbjudande och lyxig atmosfär

Den vita hotellbyggnaden glänser i solen där den tronar högt upp på en granitklippa i närheten av vattnet. Här finns flera terrasser i olika nivåer och gott om plats för gäster som är sugna att sitta ute och äta, ta ett glas bubbel eller bara njuta av stillheten och den hänförande utsikten över hamnen, havet och klipporna.

Hotell Havsbaden lounge

Hotell Havsbadens gäster möts av en välkomnande entré med inbjudande stora sammetsmöbler som går i blått och caffè latte. En halvtrappa upp ligger restaurangen som sväljer hela 250 gäster. Den är inredd med bord och stolar samt sittgrupper med bekväma fåtöljer och höga ryggstöd i samma färgskala som i receptionen. I taket hänger mängder av olikfärgade lampor i varierande form och på olika höjd. Det hela ger en inbjudande atmosfär och känns på inget sätt stort och bullrigt.

– Fåtöljerna gör att man får en viss avskildhet, trots att matsalen är stor, säger Mikael Enfors, hotellchef.

Rummen på Hotell Havsbaden är precis som övriga hotellet – sobra, lyxiga och inbjudande. folk o folks utsände får ett spatiöst rum med badkar i ena hörnet där man kan sjunka ner i ett bubbelbad och samtidigt njuta av vyn genom de stora fönstren. En gigantisk spegel sträcker sig från golv till tak och ger intryck av ännu mer rymd. Här finns också en egen rymlig balkong om man vill sitta ute och i avskildhet.

Sveriges största spa

Hotell Havsbaden spa

På Hotell Havsbaden finns enligt dem själva Sveriges till ytan största spa. Här finns både inomhuspool och två utomhuspooler varav den ena är öppen året runt och håller en konstant temperatur på 38 grader. Man kan njuta av ångbastu, torrbastu, aromabastu, ljusterapibastu och en lång rad behandlingar. Signaturbehandlingen ”Velvet” är en två timmar lång procedur med spa- och basturitualer från olika ställen i världen. Det är alltifrån fiskpedikyr, hamamtvagning och helkropps lerinpackning till ansiktsbehandling och olika bastubad. folk o folk kan intyga att ”Velvet” gör kroppen len som sammet och den stressade storstadssjälen helt avslappnad.

Grisslehamn och sevärdheter

Det lilla fiskesamhället Grisslehamn ligger i Roslagen, längst upp på Väddö som är en av de största öarna i Stockholms norra skärgård. Här finns ungefär 400 bofasta året om, men på sommaren blommar byn upp och besöks av såväl sommargäster som förbipasserande.

Från Grisslehamn är det bara drygt fyra mil över till den åländska ön Eckerö, Finlands västligaste kommun. Eckerölinjen lägger till strax nedanför hotellet och har flera avgångar dagligen – en populär utflykt bland hotellets gäster.

Postrodd och gammaldags telekommunikation

En gång gick ”Stora Påstvägen” från Grisslehamn – en livligt trafikerad postförbindelse mellan Sverige och Finland, vidare över Ryssland till främre Orienten. 1376 är det första kända årtalet för postrodden, men man tror att turerna har skett långt tidigare. Oavsett väder var postbönderna skyldiga att transportera både passagerare och post över Ålands hav – och det var inte alltid säkert att de nådde fram.

Till minne av den gamla postfärden arrangeras numera varje år den stora postroddtävlingen mellan Grisslehamn och Eckerö. De gamla allmogebåtarna med besättningar i tidsenliga kläder är en storslagen syn från åskådarplats. Tävlingen varvar mellan att vartannat år utgå från den svenska respektive den finska sidan.

En annan fascinerande sevärdhet i Grisslehamn är den optiska telegrafen. Optiska telegrafer är ett av de första, mer avancerade telegraferingssystemen och inledde telekommunikationerna i modern mening i Sverige. På en hög mast sitter luckor av järn som kan ställas i olika lägen och skapa över tusen kombinationer som avlästes med kikare på nästa station. Systemet byggde på ett binärt kodsystem och är en föregångare till dagens dataspråk. Telegraferna var länkade i en kedja utmed kusten där signalerna repeterades steg för steg tills meddelandet nådde slutstationen.

År 1796 byggdes en optisk telegraf på Signalberget i Grisslehamn. Den som står här i dag är en relik av den ursprungliga telegrafen.

Albert Engströms museum och ateljé

Albert Engströms ateljé

På ungefär 20 minuters promenad från hotellet ligger Albert Engströms museum, som har inrättats i gården där konstnären levde under många år av sitt liv.  Här har vänner som Carl Larsson, Anders Zorn, August Strindberg, Bruno Liljefors och Evert Taube varit på besök. Många av Engströms verk och föremål från hans hem och resor finns bevarade.

Vidare längs en liten slingrande väg mot Ålands hav finner man alldeles vid vattnet, långt ute på en klippa, konstnärens gamla ateljé.

– Det är som att sitta i havet, säger Roffen Engström som är barnbarn till den kände konstnären och författaren.

Den ateljévägg som vetter ut mot havet är vitmålad, vilket vittnar om att huset en gång användes som sjömärke. In mot land är det målat i rött. Här har allt stått orört sedan Albert Engströms tid, här finns flera av hans oljemålningar samt en hel del av hans bästa grafik. 

Innan du lämnar Grisslehamn är ett besök Café Kalaset, som ligger i brygghuset mitt emot muséet, värt en visit. Här kan du smaka roslagsklassikern ”Singöfläsk” – stekt strömming, skirat smör och lingonsylt.