Har det blivit dags för kräftskiva igen? Söker du inspiration kring vad du ska bjuda på har vi vad du behöver - från kräftrecept till västerbottenspaj och smårätter.
När exakt kräftpremiären äger rum råder det delade meningar om, men den brukar ligga ungefär en vecka in i augusti. Då börjar en period när vi svenskar frossar i kräftor i klassisk kräftlag, i räkor och västerbottensost och klassiska svenska smaker. Skålar gör vi gärna i öl och snaps men visst går det att hälla upp ett glas vin till kräftorna också.
Det enda "måstet" vid en kräftskiva är kräftorna, men hur du serverar dem och vilka tillbehör du väljer är upp till var och en. Här nedan har vi samlat några goda och spännande tips på tillbehör till kräftorna på kräftskivan, vissa klassiska och vissa mer nytänkande.
Starta festen med ett fat goda räksnittar. Här har Linnéa gjort en härlig räkröra på färskost. Den blir lite syrlig och fast i konsistensen. Räkröran kan du utan problem göra en eller ett par dagar i förväg, den blir bara godare av att stå till sig.
En stor, lyxig ost- och lökpaj. Servera som kräfttillbehör eller förrätt skuren i bitar och toppad med kräftstjärtar, dillkräm och smörstekta kantareller.
Läs merIngen sommar utan potatissallad, eller hur! Det här receptet brukar jag ofta göra och folk tycker alltid det är himla gott. Hemligheten är att smaksätta med senap och finriven pepparrot. Det är en oslagbar kombination när det kommer till potatissallad!
Läs merVästerbottenspaj är en av mina stora favoriter. Här har jag gräddat pajen i en avlång form. Perfekt såhär på buffén då du enkelt kan skära den i lagom stora bitar innan du ställer upp den på buffébordet!
Läs merLinnéa ger sitt bästa recept på rostbröd och tillhörande färskoströra. Ett måste på kräftskivan.
Läs merEtt stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!
Läs merKlockrent tilltugg tillsammans med kräftorna! Gör små pizzor - rundlar av deg som du toppar med goda kantareller och grönkål
Läs merLinnéa tipsar om en matig och god sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger som serveras med en fräsch ceasarinspirerad dressing.
Läs merDet finns ett par saker jag nästan alltid väljer om det är med på menyn. En av de sakerna är rökta räkor. Det är bland det bästa jag vet och jag kan äta precis hur många som helst. Men det är ju faktiskt riktigt enkelt att röka räkor själv hemma!
Läs merFocaccia är ett underbart och lättbakat bröd som passar utmärkt på alla buffébord. Gärna ihop med lite olika röror. Här är ett recept där focaccian görs smidigt i en stekpanna.
En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.
Läs merEn ljuvlig äppeltarte med fyllning av mandelmassa och knackigt toscatäcke. Servera med lättvispad grädde eller en god vaniljglass och ett glas dessertvin.
Läs mer11.07.2023
Vad är det för skillnad på flod- och signalkräftor? Hur kokar man kräftor? Svar på alla dina frågor om kräftor med recept och snapstips till kräftskivan.
Läs merDen andra fredagen i augusti, nej den andra onsdagen, eller kanske bara den 8:e augusti? Ja det finns många bud på när kräftpremiären faktiskt ska infalla. Det vi kan enas om är att kräftor är gott, och att det nu är hög tid att boka in kräftskivan.
Läs merÄntligen dags för kräftskiva! Vi tipsar om viner som passar alldeles utmärkt till kräftkalaset eller kräftskivan.
Läs mer