Bli ditt eget proffs – så lyckas du när du flamberar.

Att flambera ser häftigt ut och har sina fördelar. Vi ger dig 5 tips på vad du ska tänka på när du flamberar.

så blir du proffs på att flambera

Att flambera är inte alls ovanligt på restaurang, men du kan även göra det hemma – något som garanterat kommer att imponera på gästerna. Men vilken spritsort ska du använda, vad ska du tänka på och vad kan du flambera – vi har svaren.

Att flambera innebär att du tillsätter en spritdryck i maten, det kan vara till exempel cognac eller whiskey – som du sedan tänder på. Du flamberar med fördel i slutet av tillagningen. Vid flambering brinner alkoholen samtidigt som de goda smakerna stannar kvar. Som bonus får det som tillagas dessutom en extra skjuts temperaturmässigt.

Vad kan man flambera?

Flambering används främst vid tillagning av kött men det är även vanligt att man flamberar efterrätter, så som crêpes eller olika typer av frukter, eller varför inte plättar?

Vilken spritsort ska jag använda när jag flamberar?

En bra tumregel när man ska flambera brukar vara att inte använda den dyraste spritsorten, det viktigaste är att spriten är smakrik och fatlagrad under en tid. Kött och fisk använder du med fördel cognac till, men även whiskey eller calvados funkar, alla tre ger rund och fin smak.

Ska du däremot flambera en efterrätt är det en fatlagrad rom eller starkare likör du ska arbeta med. Desserter som innehåller äpple passar perfekt med calvados.

5 tips till dig som ska flambera

  1. Håret och ansiktet ska vi vara försiktiga med. En bra rekommendation är att inte stå böjd över stekpannan när du flamberar.

  2. Använd alltid en stark sprit med en alkoholhalt över 40 procent.

  3. När det är dags för flambering ska maten vara mer eller mindre färdiglagad.

  4. Det är viktigt att pannan inte är för varm, då kan spriten istället börja koka.

  5. När du tänder på spriten, se alltid till att ha ett lock nära till hands om du skulle behöva kväva elden.

Örjan Westerlund lär dig allt du behöver veta om cognac.Cognac – kungen av avec.

Experten Örjan Westerlund ser till att du får alla svar på de frågor om cognac som du någonsin haft. Häng med!

Läs mer
En svensk akvavit i Calvados.En svensk akvavit i Calvados.

Hur ser världshistoriens första samarbete mellan fransk Calvados och svensk akvavit ut egentligen? Sophie Berlin tog sig till Frankrike för att ta reda på det.

Läs mer
Pannacotta med calvadosfrukt och hasselnötterPannacotta med äpple och päron kokta i Calvados.

En magisk pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados. Toppad med hasselnötter.

Läs mer
Calvados med äpplenCalvadosäpplen med nötter och kesella.

Underbart god dessert som går fort att göra och där calvados får vara med och förgylla äppelsmaken.

Läs mer