Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.

Cecilia Björk Tengå har sammanställt sina bästa tips på hur man tar hand om säsongens råvaror i boken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.

Päronmarmelad från Sylta, safta & lägg in

Bra råvaror och väl rengjorda burkar – det är nyckeln till att få en god och välsmakande hemmagjord sylt som håller länge. Cecilia Björk Tengå har skördat det mesta som naturen har att erbjuda så länge hon kan minnas. Nu har hon sammanställt sina bästa tips i kokboken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.

Cecilia Björk Tengå jobbar till vardags som projektledare och redaktör på bokförlaget Liber inom samhällsvetenskap och högskoleutbildning. Böcker har varit en del av vardagen under hela hennes yrkesverksamma liv. Att hon började ge ut egna kokböcker beror på ett stort intresse för mat.

Cecilia Björk Tengå

– Jag och en kollega ingick i ett matlag i Lund. Vi hade så mycket roliga recept och ville göra något utav dem. Vi skapade då ”Redaktörernas kokbok” med förrätter, efterrätt, huvudrätter och soppor med mera. Vilken blev det årets julklapp till förlagets författare.

Cecilia och kollegan Malin Kägerman Hansén fick blodad tand och skapade tillsammans ytterligare några kokböcker som Liber använde som presentböcker samt några mer kommersiella böcker för andra förlag.

Ta vara på säsongens råvaror.

I boken Sylta, safta & lägg in vill Cecilia inspirera andra att ta vara på säsongens bär, frukter och grönsaker och förvandla dem till sylt och marmelad, smakrika inläggningar, läskande saft och värmande glögg.

– Grunden till en bra sylt är råvarorna. De fula, omogna eller övermogna bör rensas bort, säger Cecilia övertygande.

Själv har hon precis varit ute i skogen vid sommarstället vid Gullmarsfjorden och plockat blåbär när folk o folk når henne på telefon. Favoritjordgubbssylten gjorde hon för några dagar sedan av jordgubbar från självplock.

– Jag har det här med bärplockning i blodet. Min uppväxts somrar tillbringade jag i Bohuslän och var ofta ute i skogen med mamma. Det är som ett gift i kroppen, och jag har ympat det på barnen. Yngste sonen är som en kantarellhund när vi är ute i svampskogen, säger hon och skrattar.

Viktiga sylttips.

Syltburkar - Sylta, safta & lägg in

Cecilia gör framför allt sylt på klassikerna jordgubbar, hallon, blåbär och lingon. På senare år har en ny favorit tillkommit – körsbär.

– Körsbärsmarmeladen är fantastisk god till ost.

För att sylter, saft och inläggningar ska hålla länge är rengöring A och O. Hon sköljer gärna burkar och flaskor med Atamon, vilken finns att köpa i välsorterad livsmedelsaffärer. Därefter får de stå i ugnen på 100 grader i cirka tio minuter.

– Sätt på locket när sylten fortfarande är varm så att vakuum bildas. Det bidrar till längre hållbarhet, förklarar Cecilia.

Lingon innehåller naturlig bensoesyra, så de behöver inte kokas för att hålla. Dem kör hon som de är i en matberedare tillsammans med socker och sedan står de sig länge i kylen.

– Jag fryser också ned en del burkar. Då gäller det att inte fylla dem ända upp eftersom sylten expanderar när den är fryst.

Förutom goda sylter finns det alltid flädersaft i skafferiet hemma hos Cecilia. Kantareller förväller hon och av plommon och rabarber blir det chutney som är gott till indiska rätter. Av slånbär gör hon brännvin som smakar aromatiskt, milt och gott – långt ifrån det beska som finns i bären.

Kanderade rosenblad att ge bort.

Så här års växer Vresros (Rosa rugosa) på många ställen i Sverige. De har mörkrosa, fina blomblad som är vackra att använda till dekoration på desserter och bakverk.

– Jag kanderar dem genom att först pensla blombladen med äggvita och sedan strö socker på båda sidorna. Därefter får de ligga ett dygn eller två på en plåt och torka innan jag lägger dem i en glasburk. De håller länge och är en jättefin present när man går bort, säger hon.

I ett recept på inlagd gurka tipsar Cecilia om att först köra dem i tvättmaskin.

– Det är ett ganska tråkigt jobb att göra rent västeråsgurkorna, så tipset från min kompis Ami var välkommet. Först trodde jag att det skulle bli Bostongurka av alltihopa, men det fungerade verkligen. Jag kör dem utan tvätt- och sköljmedel i 30 grader på fintvättprogrammet och stänger av centrifugeringen. De blir hur bra som helst och inte ens kantstötta, säger hon glatt.

Faktaruta.

Sylta, safta & lägg in

Bok: Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi. 

Författare: Cecilia Björk Tengå

Förlag: Bokförlaget Semic

Larsen VS, 350ml

229,00 kr


Varför inte testa att addera lite konjak i din marmelad för att få en ny, elegant smakdimension?