Nyligen fyllde krogkollektivet Teatern i Ringens köpcentrum i Stockholm ett år. Där arbetar några av Sveriges mest välrenommerade kockar. Vi frågade dem vad vi ska servera på nyårsafton och vad de tycker att vi kan dricka till.
Hur vet jag att ostronet är fräscht? Malin Söderström på The Fishery visar och berättar.
Stefano Cattenacci på Caos (och Operakällaren) tycker att du ska koka ett ägg i 45 minuter.
Stefanos äggrecept
Koka upp vattnet till 65 grader. Lägg i ägget och låt det koka i 45 minuter. Ägget ska vara 63 grader, då koagulerar äggulan och äggvitan perfekt. På krogen använder vi oss av cirkulatorer som håller vattentemperaturen konstant, hemma kan du använda din induktionsspis som har bra inställning. Lägg på lite champinjoner och karamelliserad grädde. Koka ner grädden tills den nästa bränner. Toppa med potatiskrisp och gräslök. En schyst förrätt till nyår. Till den dricker du förstås champagne.
Marco Baudone på Mama tycker att du ska göra en porchetta till huvudrätt.
Italien
199 kr
Villabella Valpolicella Ripasso har en kryddig, nyanserad doft av fat, körsbär, plommon, pinjenötter, viol och kakao. Intensiv fruktighet med inslag av körsbär, viol, mörk choklad och torkad frukt och en kryddig fatkaraktär.
Receptet på Porchettta
Ingredienser:
GrissidaOlivoljaPinjenötterSoltorkad tomatBasilikaSalviaPersiljaVitlökCitronSalt
Gör så här:
Dela grissidan som en fjäril, det ska inte bli “hål” i köttet. Hacka alla örter, vitlöken och de soltorkade tomaterna.
Torrstek pinjenötter. Gnid in grissidorna med salt. Riv citronskal. Strö finhackade kryddor och soltorkad tomat över grissidorna.
Rulla hårt. Snöra riktigt tajt så att inget gott läcker ut. Lägg i en hög ugnsäker form. Täck med olivolja och matolja. Sätt in i ugnen på 72 grader i varmluft. Låt grisen stanna i ugnen under natten.
Ta upp grisen ur oljan. In i ugnen igen på 175 grader i 30 minuter. Glöm inte att provsmaka...Ta bort snörena, skär upp med brödkniv och servera.
Nobelkonditorn Daniel Roos hjälper dig att fixa din maräng.
Dagen efter årets sista dag är det pizza som gäller (1 januari är internationella pizzadagen). Oskar Larsson och Eloi Berthelin på Galina Pizza ger sin bästa tips på hur du lagar Italiens nationalrätt.
Ingen nyårsmiddag utan en riktigt god dessert! Här har vi samlat nyårsdesserter som passar både dig som vill anstränga dig lite extra och för dig som vill servera en god men enkel efterrätt innan tolvslaget.
Läs merÄr du sent ute med att fixa bubbel till nyår? Lugn, vi har samlat de bästa tipsen på champagne och andra mousserande viner som finns på Systembolagets hyllor.
Läs merVad bjuder man på till förrätt på nyår? Kanske något gott med räkor eller lax? Eller något vegetariskt? Vi har samlat åtta goda förslag på förrätter till nyår som känns lyxiga även om de är enkla att göra.
Läs merÄr du på jakt efter festliga och flärdfulla drinkar till nyår? Här får du våra tre bästa nyårsdrinkar.
Läs mer