Fem av Sveriges bästa kockar ger dig sina nyårstips. | folk o folk

Fem av Sveriges bästa kockar ger dig sina nyårstips.

Nyligen fyllde Stockholms bästa restaurangtorg Teatern i Ringens köpcentrum 1 år. folk o folk träffade fem av krögarna och bad om hjälp med fixa maten på nyårsafton. Här är deras råd!

Så öppnar du ett ostron

Hur vet jag att ostronet är fräscht? Malin Söderström på The Fishery visar och berättar.

 

Skippa hummern - koka ett ägg i 45 minuter istället.

Stefano Cattenacci på Caos (och Operakällaren) tycker att du ska koka ett ägg i 45 minuter.

 

Stefanos äggrecept

Koka upp vattnet till 65 grader. Lägg i ägget och låt det koka i 45 minuter. Ägget ska vara 63 grader, då koagulerar äggulan och äggvitan perfekt. På krogen använder vi oss av cirkulatorer som håller vattentemperaturen konstant, hemma kan du använda din induktionsspis som har bra inställning. Lägg på lite champinjoner och karamelliserad grädde. Koka ner grädden tills den nästa bränner. Toppa med potatiskrisp och gräslök. En schyst förrätt till nyår. Till den dricker du förstås champagne.

Grönstedts Champagne
Art.Nr: 77155 — 289,00 kr
Mousserande vin

Grönstedts Champagne

Systembolagsnummer: 77155

Grönstedts Champagne har en komplex och fyllig fruktighet av persika och mogna äpplen. Den har ett friskt avslut av citrus och mineral samt en mousse som överraskar munnen och det går alltid att finna nya spännande smakkombinationer. Grönstedts Champagne passar till klassiska skaldjursrätter, ostron och krämiga ostar, men även till frukt- och bärdesserter och bakverk med extra syrlighet.

 

Så lagar du Porchetta.

Marco Baudone på Mama tycker att du ska göra en porchetta till huvudrätt.

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore
Art.Nr: 5353 — 105,00 kr
Rött vin

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore

Systembolagsnummer: 5353

Till porchettan serverar du en fyllig italiensk Ripasso med smak av fat, körsbär, blåbär, örter och lakrits.

Receptet på Porchettta

Ingredienser:

Grissida
Olivolja
Pinjenötter
Soltorkad tomat
Basilika
Salvia
Persilja
Vitlök
Citron
Salt


Gör så här:

Dela grissidan som en fjäril, det ska inte bli “hål” i köttet. Hacka alla örter, vitlöken och de soltorkade tomaterna.

Torrstek pinjenötter. Gnid in grissidorna med salt. Riv citronskal. Strö finhackade kryddor och soltorkad tomat över grissidorna.

Rulla hårt. Snöra riktigt tajt så att inget gott läcker ut. Lägg i en hög ugnsäker form. Täck med olivolja och matolja. Sätt in i ugnen på 72 grader i varmluft. Låt grisen stanna i ugnen under natten.

Ta upp grisen ur oljan. In i ugnen igen på 175 grader i 30 minuter. Glöm inte att provsmaka...Ta bort snörena, skär upp med brödkniv och servera.

 

Så gör du maräng

Nobelkonditorn Daniel Roos hjälper dig att fixa din maräng.

 

Så fixar du pizzan dagen efter nyårsafton...

Dagen efter årets sista dag är det pizza som gäller (1 januari är internationella pizzadagen). Oskar Larsson och Eloi Berthelin på Galina Pizza ger sin bästa tips på hur du lagar Italiens nationalrätt.

Kategori

Relaterat Innehåll