J.L. Chave | folk o folk

J.L. Chave

Om man besöker byn Mauve kan det bli ordentligt svårt att lokalisera en av Rhônedalens absoluta topproducenter, enligt många till och med den främsta. Det är bara en mycket diskret port och namnet Gerard Chave på porttelefonen som indikerar att här huserar producenten Jean-Louis Chave. När man kommer in på innergården finns där ett gammalt och ståtligt kastanjeträd och när vi möts av Jean-Louis Chave berättar han att hans farfar ofta satt under trädet och rökte pipa. När han såg de första kastanjerna falla ner från trädet så var det också dags att påbörja årets druvskörd. En rutin som man faktiskt följer än idag.

Domaine J L Chave

Dagens unge Jean-Louis Chave är den 22:a generationen i familjen som odlar vin i norra Rhônedalen. Sedan 1481 finns det nämligen belägg för att Chave odlade druvor i byn Lemps som ligger mitt emot Hermitageberget på andra sidan floden i appellationen Saint Joseph.

Redan då påbörjades traditionen att döpa alla förstfödda söner i familjen till Jean-Louis, även om dagens Jean-Louis pappa heter Gerard. Hans storebror dog nämligen både ung och barnlös.

Familjen äger 14,5 hektar på Hermitageberget och är därigenom den fjärde största ägaren efter jättarna Jaboulet, Chapoutier och kooperativet Caves de Tain. Den så åtråvärda appellation Hermitage är inte större än 136 hektar och en tredjedel av bergets produktion är vita viner. I slutet av 1800-talet, när vinlusen slog till med full kraft, övergavs många av traktens vinodlingar och bönderna i byn Mauves fokuserade mer på frukt och grönsaksodlingar nere i dalen. När man började återplantera vinrankor var det en oerhört klarsynt förfader som såg till att köpa några av de bästa vingårdarna på Hermitage berget. Man delar in berget i 18 enskilda lägen och Chave äger vingårdar i 9 av dessa. Deras gröna druvorna odlas i Les Rocoules, L´Hermite, Peléat och Maison Blanches. Ryggraden i det röda vinet kommer från en 2 hektar stor odling i Les Bessards som kompletteras med syrahdruvor från ytterligare 6 lägen. Men den unge Jean-Louis lägger också mycket själ i att restaurera gamla vingårdar i Saint Joseph, bland annat 1,5 hektar i Lemps.

Det finns en trend, som leds av bland annat Chapoutier och Guigal, att lansera viner från Hermitage och Côtie Rôtie som kommer från enskilda lägen, exempelvis Chapoutiers Ermitage L´Ermite. Men det kommer aldrig att ske hos Chave då man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. En konstart som Jean-Louis och pappa Gerard behärskar mästerligt.

Efter att den unge Jean-Louis 1992 efter studier i Kalifornien återförenades med pappan i familjeföretaget har han genomfört en del förändringar. Bland annat har man återgått till en mer traditionell behandling av vinstockarna. Där man ser varje ranka som en enskild individ och agerar därefter. När man hör Jean-Louis berätta om vingårdarna och dess olika egenskaper finns en tydlig känsla av andlighet. Han pratar om skillnader som han som människa inte kan påverka, bara ta hand om och förvalta tills det är dags att föra över arvet till nästa generation.