Ramos Gin Fizz med semla-twist – en semla i flytande form.
Vår cocktailskribent Tina Shine skriver om den legendariska drinken Ramos Gin Fizz och bjuder på sin egna semmel-tolkning på drinken.
På senare tid har den legendariska drinken Ramos Gin Fizz fått ett riktigt uppsving och dykt upp i drink-magasin, i sociala media-flöden och inte minst på cocktailmenyer i barer världen över. Drinken har sitt ursprung i New Orleans, där det årliga Mardi Gras-firandet nu är i full gång. I Sverige firar vi fettisdagen med semlor, men varför inte bjuda in Ramos Gin Fizz till firandet och ge den en liten twist av semla?
New Orleans Fizz
Det var barentreprenören Henry C. Ramos som skapade sin säregna Gin Fizz med grädde, äggvita och en skvätt orange blossom water, till sin bar The Imperial Cabinet Saloon på Gravier Street i New Orleans år 1888. Ursprungligen kallades drinken “New Orleans Fizz” och är en av de mest kända drinkarna som härstammar från denna stad - som många hävdar är den stad där hela cocktailkulturen föddes.
Drinken har ett rykte om sig att vara lika härlig att dricka som den är en pain in the ass att göra. Ursprungligen skakades en New Orleans Fizz i inte mindre än tolv minuter. Inte helt oväntat är det grädden tillsammans med äggvitan som kräver denna rigorösa omsorg - men den behövs också för att isen ska krossas och både kyla ner och vattna ur drinken. Det hårda och långa skakandet säkerställer en god textur och temperatur. Drinken blev så populär att Ramos hade upp till 20 bartenders (“shaker boys”) i tjänst under varje pass. Under 1915 års Mardi Gras-firande sägs det att Ramos hade 35 bartenders enbart för att hålla jämna steg med alla beställningar av New Orleans Fizz. Drinken har genom åren bytt namn från New Orleans Fizz till Ramos Gin Fizz och bartenders världen över har presenterat otaliga versioner av drinken och även utvecklat skakmetoder med syfte att förkorta skaktiden - men att dedikera tid till att göra en RGF är lika viktigt som att en surdeg kräver tid för att jäsa. I princip.
Med smak av semla
Mardi Gras-firandet i New Orleans är en lika globalt känd kulturföreteelse som Ramos Gin Fizz är en känd klassiker inom den globala cocktailkulturen. Mardi Gras betyder just “fet tisdag” och eftersom det nu är säsong för vår svenska fettisdagsbulle: semlan, vill jag kombinera de två traditionella godsakerna genom att ge den klassiska New Orleans drinken en svensk koppling - det blir en fet Ramos Gin Fizz med smak av semla. Jag twistar det klassiska receptet med kardemumma och istället för vanlig sockerlag använder jag mig av en mandelsockerlag, som kallas orgeat. Orgeat finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer, eller online. I slutet delar jag med mig av mitt eget recept på orgeat, om du vill göra det själv.
Den gemensamma nämnaren mellan RGF:en och semlan är egentligen bara grädden, men ursprungligen innehöll drinkreceptet florsocker. Denna topping har fallit bort under historiens gång men nu är det ett utmärkt tillfälle att ta tillbaka florsockret som jag blandar upp med lite mald kardemumma och pudrar den färdiga drinken med. Jag mortlar även en grön kardemumma i shakern innan jag skakar drinken. En RGF innehåller citrus: 50/50 citron/limejuice. Semlan har inget syrligt inslag som bryter av den feta grädden, söta mandelmassan och bullen, vilket är synd! Lite citrus skulle semlan bara må bra av - enligt mig. Orgeaten använder jag som substitut för semlans mandelmassa och eftersom en RGF enligt grundreceptet har en liten skvätt orange blossom water i sig (vilket även orgeaten har) känns inslaget av orgeat i drinken helt naturligt.
Jag har ännu inte besökt New Orleans men detta cocktailmekka ligger på min topplista över ställen jag vill besöka. Jag skulle gärna fira Mardi Gras med en Ramos Gin Fizz i stadens franska kvarter, men nu får jag nöja mig med ett modest fettisdagsfirande med min flytande semla här hemma i Ber-lin. Och min uppmaning till er läsare lyder: byt ut semlan mot min Ramos Gin Fizz med semla-twist på fettisdagen - eller varför inte unna dig bägge två!
/Tina Shine