Linnéa bjuder på sitt delikata recept till apelsinmarinerad kyckling med couscoussallad och kall yogurtsås.
Ljuva, ljumma sensommarkvällar. Visst är de ändå fina. När dagens hetta har lagt sig och man kan sitta ute länge och njuta av en god middag. Men när man avverkat ett par sommarveckor kan det vara kul att variera sin grillning, för visst är det så att man lätt faller in i gamla hjulspår och grillar det man alltid brukar grilla?
Därför tänkte jag idag bjuda på grillade kycklingspett som fått ligga och dra länge i en apelsin- och ingefärsmarinad. Det ger kycklingen massor av god smak och passar perfekt att lägga på grillen. Kycklingen serverar jag tillsammans med en couscoussallad och en fräsch kall yoghurtsås. Perfekt mat efter en varm sommardag!
Skär ner kycklingen i tunna skivor. Lägg i en bunke och slå över apelsinjuice och olja.
Finriv ingefäran och strö över tillsammans med flytande honung, salt och svartpeppar. Låt marinera i ett par timmar.
Blötlägg grillspetten om du använder spett av trä. Skiva limen tunt. Trä upp marinerad kyckling varvat med skivor av lime på spetten.
Grilla på indirekt värme tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt.
Blanda vatten, buljong och olja i en kastrull. Låt koka upp.
Tillsätt couscous och rör om. Lägg på locket och låt stå och dra i 10 minuter.
Låt couscousen svalna helt. Blanda i granatäpplekärnor och mangoldblad.
Blanda yoghurt med olja, saften från 1/2 lime, salt och svartpeppar.
Hyvla eller skär gurkan riktigt tunt och blanda i den. Låt stå minst 30 minuter innan servering.
Här passar ett friskt, vitt vin med restsötma bäst. Druvan riesling är en mästare på att möta rättens sötma och kryddor.
Moldavien
209 kr
Ett aromatiskt vitt vin i box med toner av gröna äpplen, citron och honung. Perfekt till kryddiga rätter och bufféer.
Tyskland
229 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
Recept: Linnéa Seidel
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs merRecept på en smakrik kycklingsallad med smak av ingefära, chili och jordnötter.
Läs merHärliga smaker möts i den här kycklinggrytan. Servera med nykokt ris och toppa med cashewnötter för extra crunch.
Läs merEn saftig och supergod citronkyckling som tillagas i ugnen - enkelt och gott! Vi bjuder också på ett tillhörande vintips.
Läs mer