Låt årets sista middag bli något spektakulärt gott! Här tipsar Linnéa om den klassiska Biff Wellington - smördegsinbakad oxfilé. Här serverad med krispig hasselbackspotatis och smakrik sås.
En riktig klassiker som passar finfint att servera till nyår. Använd oxfilé eller filé från älg.Min pappas bästa tips när man lagar hasselbackspotatis är att pensla dom med smör. Då blir de frasiga och helt oemotståndliga!
Tag fram köttet i god tid.
Finhacka svamp och lök i en matberedare. Stek lök och svampmassan i en medelvarm stekpanna. När all vätska kokats in, tillsätt 2 msk smör och stek en stund till.
Häll på grädde och finhackad färsk timjan. Låt allt koka tills det blir krämigt. Smaka av med salt.
Bryn oxfilén hastigt runt om.
Lägg smördegen på ett ark plastfolie. Bred ut svampröran i mitten och placera ut oxfilén. Rulla ihop till en tajt rulle. Limma ihop smördegen med uppvispad äggula och lägg skarven nedåt. Nyp ihop ändarna och skär bort överflödig smördeg.
Pensla smördegen med uppvispat ägg. Gör ett par snitt i smördegsrullen så ånga kan pysa ut.
Stick in en stektermometer i filéns tjockaste del. Stek i ugnen på 200 °C tills innertemperaturen är 55°C. Tag ut och låt vila i 15 minuter.
Skär tunna skåror i potatisen som inte går hela vägen ner (jag brukar lägga potatisen mellan två ätpinnar). Lägg i en ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna. Krydda med örtsalt.
Ugnsbaka i 225°C varm ugn i cirka 50 minuter. Jag brukar ta ut formen med jämna mellanrum och pensla potatisarna med smöret.
Strö finhackade örter över de färdiga potatisarna.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i lite smör.
Tillsätt balsamvinäger och portvin. Låt koka ner tills ca 1/3 av vätskan återstår. Tillsätt fond, vatten och socker. Låt koka i cirka 5 minuter.
Rör ut majsstärkelse i lite vatten och ha i. Koka i ett par minuter.
Frankrike
289 kr
Ett kraftfullt och komplext rödvin med toner av mörka frukter, örter och kryddor. Perfekt till mustiga maträtter.
Spanien
199 kr
Exklusivt rödvin från Rioja med smak av mörka körsbär och torkad frukt. Perfekt till smakrika och kryddiga rätter.
Sydafrika
199 kr
209 kr
3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörk frukt och smak av svarta vinbär, plommon, kryddighet och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen.
Recept: Linnéa Seidel
Här har Linnéa snickrat ihop tre enkla snittar som funkar som plockmat till alla sorters firanden. Du kan ha dem till fördrinken när gästerna kommer eller att småäta på hela kvällen.
Läs merHummer är en klassiker på nyår - men varför inte servera den i en kryddig ensemble med chili och avokado i en läcker taco? Här har Linnéa gjort exakt det!
Läs merGlöm inte ett sött slut på året! Linnéas semifreddo är det perfekta avslutet på nyårsmiddagen och smaksätts här med en skvätt rom och vit choklad.
Läs merDags att fira in det nya året, och hur gör man det bättre än med riktigt god mat och dryck? Här har Linnéa tagit fram fyra rätter särskilt för sista kvällen 2022.
Läs mer