Grekisk meze med 3 röror.

Den här gången har Linnéa gjort tre härliga röror som passar till småplocket, att doppa bröd i eller till den grillade måltiden. Perfekt när du har gäster och vill briljera!

Grekisk meze med tre röror.

1 h 0 min

Melitzanosalata och Htipiti är två helt ljuvliga grekiska röror jag åt i Grekland när jag var där på matresa. Då serverades dom med bröd, grönsaker och oliver. Men de är också helt fantastiska att äta som såser till grillat kött eller fågel.

Alla tre röror innehåller liknade ingredienser, men smakar totalt olika. Perfekt när man vill briljera i köket, men ändå inte behöva köpa mängder av olika råvaror. OPA!

Linnéa

Melizanosalata

En känd grekisk auberginedipp du hittar massor av recept på. Jag gillar att ha i lite yoghurt i min, men du kan även smula i lite fetaost istället. Bakas auberginen tillräckligt länge blir skalet mjukt och inte alls beskt, då går det fint att mixa allt till denna dipp tycker jag! Jag föredrar den slät, men det är en smaksak!

Htipiti

Kanske är denna ljuvliga fetaoströra den enklaste av alla. Få ingredienser som snabbt mixas ihop till en smakrik dipp.

Kronärtskocksröra

Underbar röra på kronärtskockor som blir krämiga när man mixar dem. röran får sedan sälta från den rivna halloumiosten och syra från citron.

Passande tillbehör till röror:

  • Oliver.

  • Tomater.

  • Stekt pitabröd.

  • Mjukt bröd.

  • Grillad halloumi.

  • Snacksmorötter.

  • Rädisor.

Vintips till meze-rörorna:

Recept: Linnéa Seidel

Retsina, vin av kåda, i Grekland.Retsina – en resa längs minnenas allé.

Retsina, vin gjort med kåda från pinjetallen, har en smak som verkligen för tankarna till greklandssemestern. Här berättar vi mer om det speciella vinet Retsina.

Läs mer
Nya vinländer.Nya vinländerna att hålla koll på – guide och vintips.

Idag odlas det vin i världens alla hörn, från Moldavien till Kina. Vi pratar länder som varken är nya eller gamla världen utan utan fortfarande lite "up and coming". Här listar vi några av dessa mindre men väldigt spännande länder vars viner vi vill prova.

Läs mer
Souvlaki med tzatsikiSouvlaki.

Souvlaki är en grekisk rätt där grillat kött serveras på spett ofta med tzatsiki och pitabröd. Här ett recept med kyckling, libabröd och goda tillbehör.

Läs mer
Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren aktuella med kokbok om medelhavsmatMjuka grekiska smaker i Jill Johnsons och Maria Molin Ljunggrens kokbok.

Artisten Jill Johnson och managern Maria Molin Ljunggren släppte i början av maj boken ”Jill & Marias taverna – Medelhavsmaten från vårt Kreta”, en kokbok och kärleksförklaring till deras gemensamma favoritö - Kreta.

Läs mer