Linnéa ger oss ett fantastiskt somrigt och härligt recept på grillade räkor serverade med smörfrästa morötter och ramslökspesto.
Vad jag äter går ofta i perioder. Just nu är jag inne i en skaldjursperiod som jag hoppas håller i sig under sommaren. För det är ju så fantastiskt gott med grillade räkor och andra skaldjur. Antingen till en enkel förrätt. Eller som här, räkspett, som serveras med smörfrästa morötter och ramslökspesto. Självklart går det bra att steka räkorna om du inte har tillgång till en grill. Och när ramslökssäsongen är över, då kan du göra pesto på de färska örter du har tillgång till.Jag brukar låta räkorna marineras medan jag gör peston och fräser morötterna. För när väl räkorna är klara vill man servera dem direkt!
Blanda alla ingredienser till marinaden och rör i de tinade räkorna. Låt de marineras en stund.
Trä sedan upp dem på blötlagda träspett och grilla några minuter på varje sida.
Har du inte tillgång till grill kan du steka dem hastigt i en varm stekpanna och trä upp på spett efteråt om du vill.
Dela citronerna och grilla eller stek dem med snittytan ner.
Spara ett par cm av blasten på morötterna, resten skärs bort. Tvätta och dela sedan morötterna i stavar.
Hetta upp en stekpanna och tillsätt smöret.
Lägg sedan i morötterna och låt dem fräsa tills de mjuknat lite men fortfarande har tuggmotstånd.
Skala och krossa vitlöken. Låt den steka med mot slutet. Sänk gärna värmen något så inte vitlöken bränns vid.
Skölj och ansa ramslöken. Torka helt torr.
Mixa ramslök, mandlar och riven parmesan i en mixer.
Tillsätt olja medan peston mixas.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp smörfrästa morötter på en tallrik, toppa med smulad fetaost och ärtskott.
Lägg dit ett par spett grillade räkor och citron. Servera med ramslökspesto.
USA
235 kr
Friskt rosévin med toner av röda bär och en lätt kryddighet. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.
Recept: Linnéa Seidel
Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs merAtt duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs merIdag bjuder Linnéa på en krämig, lyxig, smakrik och otroligt god sparrispasta.
Läs merCHILL OUT Cuvée Rosé Pays d’Oc är ett rosévin i 1-litersflaska, som för tankarna till svenska sommarkvällar men också till ljummen medelhavsbris och doft av lavendel. Rosévinet finns i Systembolagets beställningssortiment.
Läs mer