Vår dryckesexpert har stått vid spisen och skräddrarsytt en kycklingrätt.
Mats valde stora majskycklingbröst från Bjäre men vill du festa till det lite extra kan man välja fasanbröst. Du hittar rökta mandlar i matbutikernas plockhyllor för naturgodis.
Vad det gäller såsen använder man helst en sauteuse eller en tjockbottnad kastrull. Såsen ska stå och småputtra under hela matlagningen och den ska reduceras så att den får en lämplig konsistens utan redning. Ta i lite extra vad det gäller ingredienser till såsen då den kan behövas justeras i slutet av tillagningen.
Koka riset enligt förpackningen, skölj av med kallt vatten tills riset är kallt och ställ åt sidan.
Hacka löken och bleksellerin och fräs i smör tills de är mjuka, smaksätt med salt och peppar ställ åt sidan.
Dela svampen i centimeterstora bitar och stek i lite olja och smör, smaksätt med salt och peppar, ställ åt sidan.
Strimla den röda spetskålen och stek den mjuk, smaksätt med salt och peppar, ställ åt sidan.
Salta och peppra kycklingen samt stek den i olja och smör till den får fin färg.
När du tagit ut filéerna ur pannan, koka ur pannan med lite vitt vin och häll i såskastrullen.
Lägg kycklingen med skinnet uppåt i en ugnsfast form som inte är så mycket större än att filéerna får plats i botten av formen.
Tillsätt cirka 1 dl vitt vin och ställ in i ugnen på 175 grader. Ta ut filéerna när de har en innertemperatur på 70°C, låt filéerna vila tills de har en innertemperatur på 72°C. Spadet från formen häller du i såskastrullen.
Lägg alla ingredienser utan mandelsmöret i såskastrullen och låt småputtra.
Tveka inte att justera under tiden, om inte såsen reder sig ordentligt några minuter innan kycklingen ska ut ur ugnen, ta mer grädde. I detta skede kan du också tillsätta mandelsmöret. Du kan även ta bort vitlöksklyftan. Tänk på att såsen nu ska vara ganska tjock eftersom vi snart får skyn från ugnsformen.
När kycklingen vilar och du tillsatt spadet från ugnsformen ska du göra färdigt såsen. Smaksätt med salt och peppar. Justera vad som behöver justeras. Använd dig av vin, grädde, fond, sercial och mandelsmör efter behov.
Värm upp det röda riset tillsammans med löken, bleksellerin, svampen och röda spetskålen. Smaksätt med mer salt och peppar vid behov och lägg upp en portion på varje tallrik. Lägg på kycklingfiléerna som du skurit i lämpliga skivor och strö de rökta mandlarna över.
Häll på såsen över tallriken och servera.
Frankrike
389 kr
Ett komplext och mineraliskt vin med en krämig munkänsla och smak av vit stenfrukt, mogen citron, apelsinzest och mandelspån. Läskande syra och lång eftersmak.
Sydafrika
189 kr
Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc har en djup och nyansrik doft med inslag av solmogen melon, bakade äpplen, kryddor och, bivax. Smaken har fina toner av bakade äpplen, melon, kryddor, fat, vanilj och stendamm, Vinet har en fin balans mellan fat och fruktighet och smakintensitet är mycket tillfredsställande.
Recept: Mats Claësson
Den svenske stjärnkocken Danyel Coudet bjuder här på sitt recept på La Belle Coq au vin blanc!
Läs merEn variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Läs merChenin blanc har sina rötter i Loiredalen och är Sydafrikas mest populära druvsort. Lär dig mer om dess historia, karkaktäristiska drag och hur man matchar vinet med mat. Dessutom tipsar vi om flera goda chenin blanc-viner.
Läs merfolk o folk besökte vackra Madeira. Vi tipsar om vinprovning, lokala specialiteter och vandring.
Läs mer