I Linnéas älggryta trängs olika rotfrukter, fina bitar av älg och lingon. Grytan toppas med frasig, smörstekt svartkål.
Krispig, hög och klar höstluft. Och en gryta som puttrar på spisen. Det hör ihop på något vis. När hela huset fylls av de underbara dofterna från grytan, man får tända ljus och mysa inne. Då vet man att hösten är på ingång.
Idag lagade jag en rejäl älggryta, som tack vare alla härliga rotfrukter får en otroligt god smak. I älggrytan trängs morötter, palsternacka och kålrot med schalottenlök, fina bitar av älg och såklart lingon. Vad vore en älggryta utan sina lingon? Älggrytan har jag sedan toppat med något av det bästa jag vet, nämligen smörstekt svartkål. Kålen blir lite frasig, smörig och otroligt god när den steks och passar perfekt att servera till höstens alla goda middagar.
Skär köttet i 1x1 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar tills grytbitarna fått fin färg runt om.
Tillsätt skalad, men hel lök, lagerblad, vin och vatten. Rör ut mjölet i lite vatten och häll i det. Låt allt koka upp och koka under lock.
Skala rotfrukterna och skär i bitar. Ju längre du tänkt låta grytan koka, ju större bitar av rotfrukterna kan du göra.
När köttet kokat i cirka 30 minuter, lägg i rotfrukterna. Låt grytan koka i minst 20 minuter till, gärna längre.
Tillsätt grädde, lingon, salt och peppar i älggrytan mot slutet. Låt allt koka upp igen och koka i 5 minuter innan servering.
Repa svartkålen från stjälken och skär kålen i mindre bitar.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek kålen på medelvärme tills den börjar bli frasig i kanterna. Strö över flingsalt.
Koka valfria gryn (på bilden ser ni kvarngryn) enligt anvisningarna på paketet och servera älggrytan tillsammans med kokta gryn och stekt svartkål.
Argentina
89 kr
CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Fairtrade Organic har en trevlig och fruktig doft med inslag av mörka frukter, kryddor, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
Recept: Linnéa Seidel
Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt rött vin.
Läs merDenna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.
Läs merVilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs mer