Ryggbiff med tilltufsad mandelpotatis och portvinsbräserad lök.

Nu har vår dryckesexpert Mats stått vid spisen och skräddarsytt en anrättning till det maffiga och fruktdrivna amerikanska cabernetvinet Unshackled.

Ryggbiff med mandelpotatis och portvinsbräserad lök.

4

Här har vi en smakrikedom både i vinet och i maten, och sötman i den bräserade löken möter fint upp fruktsötman i vinet. Portvinet i löken ger också en fin aromspegling med de mörkfruktiga tonerna som finns i vinet.

Gör gärna de semitorkade tomaterna dagen innan så att du får fri tillgång till ugnen dagen för middagen.

Jag valde även att fritera tunna skivor av sötpotatis för att få lite mer textur till rätten. Lite kul om man känner och har lust för det. Jag skivade då tunna skivor på en mandolin som jag sedan friterade i en halv centimeter olja i botten av en liten kastrull. Salta och lägg på lite hushållspapper tills servering.

/Mats

Vin till ryggbiffen:

Recept: Mats Claësson

Vin i matlagning, här i rödvinssås och ett glas med rött vin.Vin i matlagning – så använder du vinet rätt.

Vin i matlagningen kan definitivt höja smaken på såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i maten..

Läs mer
Vinglas på radOm dryckesexperten Mats får välja.

Vår dryckesexpert Mats visar här upp några av sina vinfavoriter.

Läs mer
Två tallrikar med kött och två glas vitt vin Måste man dricka rött vin till kött?

Vår dryckesexpert Mats ger 5 tips på vitt vin till kött.

Läs mer
Grillat kött och grönsakerRöda grillviner som klarar biffen.

Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.

Läs mer