En thailändsk rätt bestående av ångade stora räkor med smakrika glasnudlar och chilidipp från kokboken "Thai! på 30 minuter".
Kung xb wunsen är en thailändsk rätt bestående ångade stora räkor med glasnudlar och chilidipp. Det här är ursprungligen Wichudaporn Chaiyasaengs mormors recept. I och med att räkorna tillagas med skal får rätten mycket fyllig smak. Räkorna skalas av var och en vid bordet. Receptet kommer från boken Thai! På 30 minuter.
Lägg nudlarna i blöt i 10 minuter. Häll av vattnet och låt nudlarna rinna av i en sil.
Gör woksåsen och chilidippsåsen och ställ åt sidan.
Klipp bort spröten från räkorna. Skär ett snitt längs med ryggskalet och dra ut tarmen och släng den. Skölj räkorna ordentligt i kallt vatten och låt dem rinna av på hushållspapper.
Hetta upp oljan i en wok och lägg i vitlök och ingefära och låt det fräsa i några sekunder.
Lägg i räkorna och fräs dem under omrörning ett par minuter så att de blir vackert röda.
Lägg i glasnudlarna och häll på woksåsen. Vänd om ordentligt med två slevar. Lägg på ett lock och tillaga i 3 minuter.
Lägg i räkorna och rör om så de hamnar underst några sekunder. Vänd i selleriskotten och servera.
Ställ fram chilidippsåsen så att man kan doppa räkorna i den efter att man skalat dem.
Mortla vitlök, chili och korianderkvistar grovt. Blanda i socker, lime och fisksås. Ställ åt sidan.
Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål.
Tyskland
229 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
Portugal
77 kr
Ett friskt och lätt vitt vin med toner av citrus, persika och en liten spritsighet. Perfekt för varma sommardagar.
Recept: Wichudaporn Chaiyasaeng
Dessa smarriga kokosplättar är en thailändsk dessert som ofta brukar säljas i gatustånd. Receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter av Wichudaporn Chaiyasaeng.
Läs merMama phad bekhxn är en thailändsk rätt och består av snabbnudlar med wokad fläskytterfilé och receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter.
Läs merWichudaporn blev känd när hon kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2019. Nu är hon aktuell med sin andra kokbok "Thai på 30 minuter" där du får lär dig att laga genuin thailändsk mat.
Läs merVår dryckesexpert lär dig att välja vin till thailändsk mat och ger tips på viner i olika prisklasser till kökets olika smakinriktningar.
Läs mer