Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!
Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Men jag tycker det ger en härlig karaktär till rätten. En aning av något man kanske inte riktigt var beredd på. Den där lite rökiga tonen hittar man ofta i recept på till exempel glaze som ska penslas på kött eller kyckling och sedan grillas. Men jag kände att alla de här fantastiska smakerna du hittar i en whisky borde passa utomordentligt väl till viltkött. Till en gräddig sås, lingon och potatis. Klassiska rena smaker där inget annat tar över.
Och vet ni, det blev bara så bra! Jag gjorde biffar på älgfärs, självklart kan du använda nötfärs också. I biffarna hade jag i en skvätt grädde som liksom tog udden av spritsmaken. En perfekt middag att duka fram i goda vänners lag nu när kvällarna drastiskt börjar bli mörkare.Både biffarna och såsen smaksatte jag med Bunnahabhain Mòine, en whisky med nyanserad, rökig doft av fatkaraktär med inslag av päron ljunghonung, vanilj och grape.
Tag fram färsen så den blir rumstempererad.
Blanda äggulor, finhackad rödlök, torkade trattkantareller, grädde, ströbröd, whisky, viltfond och peppar.
Blanda i färsen och forma till färsbiffar.
Stek i en panna med smör tills de är helt klara.
Skala och strimla eller riv potatisen tunt. Skala och finhacka löken.
Blanda med ost, salt och peppar.
Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut potatisen i 4 stora kakor.
Värm ugnen till 225°C och baka tills potatisen börjar bli krispig och får fin färg. Cirka 30 minuter.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en klick smör.
Häll på whisky och låt fräsa en stund.
Tillsätt fond, vatten, grädde och soya. Låt koka tills såsen tjocknat.
Servera färsbiffarna med potatiskaka och sås tillsammans med stekt brysselkål och lingon. Låt fredagsmyset börja!
Storbritannien
439 kr
Bunnahabhain Mòine har en tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.
Recept: Linnéa Seidel
Krämig pasta med sås gjord på strimlat viltkött, grädde, vin och en massa andra godsaker. Snabbt, enkelt och makalöst gott!
Läs merVilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.
Läs merVildsvin förknippar man ofta med stek men här serverar Linnéa ett recept på revbensspjäll på vildsvin.
Läs merBunnahabhain är Islays nordligaste destilleri och byggdes i början av 1880-talet vid floden Margadales utlopp i Islaysundet. Bunnahabhain är såklart rena gaeliskan men betyder just ’flodens mynning’.
Läs mer