Viltfärsbiffar med whisky, gräddsås och riven potatiskaka.

Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!

Viltfärsbiffar med whisky

4 portioner

1 h 0 min

Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Men jag tycker det ger en härlig karaktär till rätten. En aning av något man kanske inte riktigt var beredd på. Den där lite rökiga tonen hittar man ofta i recept på till exempel glaze som ska penslas på kött eller kyckling och sedan grillas. Men jag kände att alla de här fantastiska smakerna du hittar i en whisky borde passa utomordentligt väl till viltkött. Till en gräddig sås, lingon och potatis. Klassiska rena smaker där inget annat tar över.

Och vet ni, det blev bara så bra! Jag gjorde biffar på älgfärs, självklart kan du använda nötfärs också. I biffarna hade jag i en skvätt grädde som liksom tog udden av spritsmaken. En perfekt middag att duka fram i goda vänners lag nu när kvällarna drastiskt börjar bli mörkare.Både biffarna och såsen smaksatte jag med Bunnahabhain Mòine, en whisky med nyanserad, rökig doft av fatkaraktär med inslag av päron ljunghonung, vanilj och grape.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel

Krämig pasta med viltSnabblagad krämig pasta med vilt.

Krämig pasta med sås gjord på strimlat viltkött, grädde, vin och en massa andra godsaker. Snabbt, enkelt och makalöst gott!

Läs mer
Vin till viltkött - rådjur, älg, ren och hjort.Att välja vin till vilt.

Vilt är både gott, magert och det mest miljövänliga kött vi kan äta. folk o folks dryckesexpert Mats hjälper dig att välja rätt vin till olika sorters vilt.

Läs mer
Revbensspjäll på vildsvinRevbensspjäll på vildsvin med paprikarubb och aprikosglaze.

Vildsvin förknippar man ofta med stek men här serverar Linnéa ett recept på revbensspjäll på vildsvin.

Läs mer
Destilleriet Bunnahabhain på Islay och skribenten Daniel WinterBunnahabhain - single malt från Islay.

Bunnahabhain är Islays nordligaste destilleri och byggdes i början av 1880-talet vid floden Margadales utlopp i Islaysundet. Bunnahabhain är såklart rena gaeliskan men betyder just ’flodens mynning’.

Läs mer