Idag bjuder vi på ett riktigt klassiskt italiensk recept, nämligen Vitello Tonnato, vilket betyder kalv tonfisk. Men visst låter det italienska namnet betydligt mer inspirerande?
Ni kanske kliar er lite i skallen, kalv och tonfisk? Tillsammans? Jag kan förstå era funderingar, men det här är en riktig italiensk klassiker som har sitt ursprung i Piemonte i norra Italien. Rätten serveras ofta som en förrätt, speciellt på sommaren. Köttet ska tillagas dagen före så den hinner svalna helt. Även såsen kan göras i förväg. Sen är det bara att skära upp köttet, toppa med tonfisksåsen, lite citron, kapris och ruccola.
Putsa köttet fritt från eventuella hinnor.
Skala och skär lök, selleri och morot i stora bitar.
Lägg i en gryta tillsammans med kalvsteken, lagerblad och vin. Slå på vatten så det täcker steken. Sätt i en termometer och låt steken sjuda på låg värme tills innertemperaturen är 65 °C.
Låt steken svalna i grytan.
Tag upp köttet och förvara i kylskåp tills det ska serveras.
Lägg avrunnen tonfisk, äggula, vitlök, kapris och sardeller i en mixer. Ha i oljan och mixa allt helt slätt.
Låt gärna stå kallt minst 30 minuter innan servering.
Skär den kalla kalvsteken i tunna skivor.
Ringla över tonfisksåsen och garnera med tunna skivor citron, kapris och färsk ruccola.
Italien
99 kr
Ett friskt och smakrikt rosévin från Italien med toner av jordgubbar, hallon och rosor. Perfekt som aperitif.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéas smarriga pasta med tonfisk där hon använder pastavattnet istället för grädde för att få en krämig pastasås.
Läs merLinnéa har gjort en somrig variant på den franska klassikern Salade Niçoise som serveras med ett fruktigt glas rosé.
Läs merPiemonte är en trakt för den sanna livsnjutaren. Det böljande landskapet och glittrande sjöar bjuder på fina upplevelser samtidigt som du inte behöver gå hungrig - i Piemonte serveras rustik, vällagad mat och här även finns några av landets bästa viner.
Läs merÄr det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer