Portia Prima har en stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, plommon, muskotnöt, tobak och vanilj. Generöst fruktig och nynsrik med inslag av rika, mörka bär och frukter samt kaffe, fat och torkade örtkryddor.
Passar alla typer av rätter med kött, gärna med kraftfulla såser och smakrika tillbehör Varför inte hjortkalvkotlett med stuvad svamp, rödvinsås samt potatiskroketter.
Vinet är utmärkt att avnjuta idag men kan också sparas i 2-4 år om goda lagringsmöjligheter finns.
Druvorna växer 850 meter över havet på en sandrik lerjord och vingården heter Pago La Encina. Efter en temperaturkontrollerad jäsning genomförs den malolaktiska jäsningen i franska fat, där vinet sedan lagras under 15 månader.
Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Grupo Faustino. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 ha vingård i området. Vingårdarna omplanterades och det är först nu, 16 år senare, som man ansett kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner. Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Norman Foster och något extraordinärt. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.
15 poäng (=) Doft av björnbär, dill, kokoskräm, vanilj, melass, mynta, pinje och läder. Smak med unga tanniner, fyllig kropp och bra längd.