Rob Roy - en skotsk rebell.

En fantastiskt komplex drink där rökigheten från den skotska whiskyn gifter sig på ett fabulöst sätt med bitterheten i både vermouth och bittern i sig.

Rob Roy
Bunnahabhain Mòine

Bunnahabhain Mòine

Storbritannien

Systembolaget nr:

1010601

429,00 kr


Antica formula

Antica formula

Italien

Systembolaget nr:

7790802

215,00 kr


Ingredienser

 • 4 cl Bunnahabhain Mòine

 • 2 cl Antica Formula Vermouth

 • 1 stänk bitters ( med fördel Fernet-Branca)

Gör så här

  1. Kyl ett cocktailglas

  2. Rör alla ingredienser över is i tex en shaker

  3. Sila upp i det kylda cocktailglaset

  4. Garnera med cocktailbär eller apelsinzest

Bunnahabhain Mòine

429,00 kr


Bunnahabhain Mòine har en påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.

Antica formula

215,00 kr


Antica Formula är en klassisk Vermouth med kryddig söt smak med liten bitterhet. Inslag av pomerans, torkade körsbär, vanilj, kanel och malört.

En skotsk rebell

De flesta av oss som är någorlunda bevandrade i drinkkultur känner till den klassiska drinken Manhattan. Det är den som bildar yin och yang tillsammans med dry martini och skapar balans i cocktail-cosmos genom mörkt och ljust, brun sprit och klar sprit och mellan vermouth och garneringar.  En klassisk Manhattan blandas med fördel på rågwhiskey, söt vermouth och några stänk cocktailbitters. Denna drinken är sedan tvistad i variationer nästan in i oändligheten där whiskey, vermouth och bitters byts ut men med samma geniala grundidé. 

En av tvisterna på denna drink som ofta glöms bort är den fantastiska drinken vid namn Rob Roy. Döpt efter mannen som kallades Skottlands Robin Hood och som det gjorts filmer och operetter om. Operan om Rob Roy hade premiär i New York 1894 och en bartender på det legendariska Waldorf Astoria tyckte då att det var passande att döpa denna drink efter den skotska folkhjälten.  I denna fantastiskt komplexa drink gifter sig rökigheten från den skotska whiskyn på ett fabulöst sätt med bitterheten i både vermouth och bittern i sig. En given pjäs att smälla in i cocktail-repertoaren när det vankas cocktail-kväll.

Bunnahabhain Mòine passar perfekt här. Antica Formula brukar kallas vermouthens Rolls-Royce och har skapats sedan 1786 enligt hemligt recept från Turin i Italien. När det kommer till bitters i denna drink så rekommenderar vi att utmana din vanliga cocktailbitters mot att använda Fernet-Branca. En fantastisk bitter som fungerar utmärkt även bara några stänk i drinkar.

Om du känner dig ännu djärvare så kan du stänka en i skvätt (1cl) Islay Single malt också. Då blir det, vips!, en drink vid namn Fitzroy som skapats av Samuel Ross på den mytomspunna och sedan länge stängda Milk & Honey i New York. Namnet Fitzroy fick den efter det trendiga området med samma namn i staden Melbourne därifrån Samuel härstammar.