När min redaktör här på folk o folk frågade mig om jag har något tips på vad man kan göra med den glögg som blir över från glöggminglet i december började jag fundera på cocktailrecept med rödvinsglögg som ingrediens. Det ledde till en Sour Polaris; en vintrig version av klassikern Vodka Sour, som är busenkel att göra!
Till skillnad från till exempel brittiskt mulled wine och tyskt glühwein (som är kryddat rödvin) har den svenska rödvinsglöggen socker och starksprit i orginalreceptet. Svensk glögg är sötare och starkare än de europeiska systrarna och har därför en mer potent smak, vilket gör den väldigt tacksam att arbeta med även i en kall cocktail.
För ändamålet har jag komponerat en klassisk Vodka Sour med äggvita och en skvätt rödvinsglögg som “joker”.
Resultatet blir en krämig, sötsyrlig drink som skiftar i ljusrosa nyanser. De klassiska glöggkryddorna formar en smakbild av pomerans, ingefära, russin, nejlika, kanel och kardemumma; som verkligen får träda fram mot den neutrala vodka-basen.
Sour Polaris:
Ingredienser
4 cl vodka
2 cl rödvinsglögg
3 cl citronjuice
1,5 cl sockerlag
Gör så här
Torrskaka ingredienserna i en shaker utan is.
Addera is och skaka igen tills shakern är iskall.
Sila över i ett vackert glas med is och servera.
Blossa Vinglögg
Blossa Vinglögg har en stor, generös och kryddig doft med inslag av kardemumma och kryddnejlika. Glöggen har en fyllig smak av julkryddor och russin med lång eftersmak samt toner av kardemumma och kryddnejlika.
Kronvodka, 700ml
Kronvodka har en rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.