Startskottet för en av sommarens mest ambivalenta traditioner går av stapeln den tredje torsdagen i augusti. Då är det dags för surströmmingspremiär.
Startskottet för en av sommarens mest ambivalenta traditioner går av stapeln den tredje torsdagen i augusti. Då är det dags för surströmmingspremiär.
Eftersom surströmming är mycket kraftfull i smaken (minst sagt) och äts tillsammans med rå rödlök krävs det en smakstyrka i snapsen. Här tipsar vi om två sorter med bra smakstyrka som passar utmärkt till surströmming.
Sverige
245 kr
Kryddmästarens rekommendation!
Gammal Norrlands bjuder på en smakrik kryddighet från kummin, anis och fänkål.
Den nötiga fruktigheten från sherry gifter sig fint med umamismaken i strömmingen och tillför ytterligare en dimension till kombinationen snaps och surströmming.
Sverige
299 kr
Även O.P. Original har en tydlig kryddighet från kummin, anis och fänkål.
Får du en skvätt över kan snapsen med fördel även serveras till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.
Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!
Läs merMatforskaren Richard Tällström grottar ner sig i brännvinets historia, lär oss mer om akvavit och om svårigheter som snapsviseförfattare ställs inför.
Läs merHär produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer