Finlands bäst säljande spritvarumärke, Koskenkorva, produceras i södra Österbotten och har en lång historia som började redan i slutet av 1930-talet.
Koskenkorvas destilleri, som ligger i södra Österbotten, har en lång historia som började redan i slutet av 1930-talet. Det finska alkoholmonopolet köpte då mark av familjen Koskenkorva i byn med samma namn. Här byggde man Koskenkorvas destilleri, och den första experimentella destillationen ägde rum under våren 1941.
Under återuppbyggnadsperioden efter andra världskriget var södra Österbotten ett område som odlade mer potatis än man behövde. Det blev därför en naturlig ingrediens i sprittillverkning, men potatisen ersattes snart av korn som växte bra i de bördiga kustområdena.
1952 hölls de olympiska spelen i Helsingfors, något som lyfte stämningen i hela Finland. Ekonomin hade återhämtat sig efter en svår krigstid, och i det nya destilleriet i Koskenkorva startade 1953 produktionen av vodkan som fick samma namn som byn - Koskenkorva. Det blev den mest populära spriten i Finland 1960 och än idag är Koskenkorva Finlands bäst säljande spritvarumärke.
Koskenkorva buteljerades ursprungligen enbart på halvlitersflaskor. Etiketten på flaskan illustrerade de oräkneliga kornfälten och ladorna som än idag dominerar landskapet i byn Koskenkorva.
I Koskenkorva har hantverket att odla korn överförts från generation till generation. Alla de som idag bidrar med sin skörd till framställningen av Koskenkorva, har kunskap om de specifika kornsorter - så som Kaarle och Elmeri - som ger den bästa vodkan, utmärkt stärkelse och saftigt foder för flera stora nötkreatursbönder i området. Merparten av kornet är närproducerat inom en radie av 200 kilometer från destilleriet.
Den andra viktiga ingrediensen, och en av de främsta anledningarna till att Koskenkorva Vodka smakar så rent, är det 100% ofiltrerade och obearbetade källvattnet från Rajamäki. Efter destillation tas Koskenkorvas etanol till tappningsanläggningen i Rajamäki där vatten från regn och smältande snö rinner genom åsarna i Salpausselkä och dess sandjord rengör vattnet naturligt. Vattnet pumpas från sju-åtta meter under marken till tappningsanläggningen.
Finland
239 kr
Koskenkorva vodka är baserad på två ingredienser av högsta kvalitet: finskt, lokalodlat korn & rent vatten. Vodkan destilleras i byn Koskenkorva i västra Finland. Destilleriet Koskenkorva bygger på bio- och cirkulär ekonomi: 100% av spannmålen används utan att gå till spillo. Användningen av förnybart bränsle har gjort att destilleriet Koskenkorva kunnat minska sina fossila koldioxidutsläpp med mer än 50 procent.
Koskenkorva Vodka är mycket ren och neutral i både doft och smak vilket gör den till en bra ingrediens i cocktails.
Koskenkorva Vodka Climate Action är världens första vodka framställd på regenerativt odlat korn. En metod som bl a bidrar till att sänka koldioxidutsläppen.
Läs merGjord på färsk rabarber och granatäpple - en ljuv rosaskimrande förening mellan sött och syrligt att servera kall som den är eller i uppfriskande drinkar.
Läs merTillverkas genom att färsk ingefära och citronskal får ligga och dra i vodka. Kan drickas som shot eller användas till att blanda fräscha drinkar.
Läs merMed återkommande frekvens samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Vi hoppas att detta ska inspirera er till att upptäcka nya favoriter. Denna gång har vi korkat upp två härliga likörer.
Läs merKoskenkorva har en lång historia som började på 1930-talet och har sedan dess nått stora framgångar med sitt breda sortiment.
Läs mer