Martin och Lisas heliga Risotto.

“Jag kommer ihåg när vi gled in i hamnen på Capri och det doftade fräst vitlök ända ut i fingertopparna,” berättar Martin. Det var sommaren 2015 och det nygifta paret Martin och Lisa från Halmstad var på bröllopsresa längs Italiens kust.

Vid lunchtid stannade de på en liten, familjär restaurang med utsikt över havet där de beställde in varsin risotto som avnjöts tillsammans med ett glas rött. “Det är ett fint minne. Maten, vinet, utsikten och såklart varandras sällskap. Sedan dess har en krämig risotto alltid fått oss att tänka tillbaka på vår bröllopsresa. Därför är det numera heligt för oss och vi delar gärna med oss av vårt bästa recept som vi arbetat på sen 2015, för att kunna återuppleva vårt fina minne och den fantastiska risotton!”.
Risotto
Rating
4
45 min

Svamprisotto från Italien.

400 g färsk svamp (gärna skogschampinjon)
2 st scharlottenlökar
2 st vitlöksklyftor
9 dl hönsbuljong
2,5 dl vitt vin
3 dl risottoris ( carnaroli eller aborio)
2 msk olivolja
2 msk smör
2 dl riven parmesan
1 kruka bladpersilja eller timjan
1 paket prosciutto
1. Rensa och finhacka svampen. Stek den i en stekpanna. När den fått färg och allt vatten är borta, tillsätt mer smör och fortsätt steka nån minut. Låt svampen rinna av i ett durkslag. Lägg åt sidan.
2. Finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongen och håll den varm.
3. Fräs lök och vitlök i en kastrull. Se till att löken inte får färg. Tillsätt riset och fräs det i ett par minuter. Se till att röra runt i kastrullen.
4. Häll på vinet i kastrullen och låt det koka in i riset under omrörning.
5. Sänk värmen och tillsätt lite av buljongen i taget under omrörning. Börja med ca 3 dl och späd sedan på med en dl i taget.
6. Fortsätt späda tills buljongen är slut. Riskornen ska vara hårda i mitten och ge lite tuggmotstånd. Tar ca 15-20 minuter.
7. Lägg prosciutto på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 200C i 5-7 min tills de har fått färg.
8. Tillsätt hälften av den stekta svampen, den hackade persiljan eller timjan och parmesanen. Risotton ska ha en krämig konsistens. Toppa med resterande svamp, örter, parmesan och prosciutto.
9. Smaka och dröm dig bort till att du sitter på en liten, italiensk restaurang precis intill havet. Avnjuts gärna med ett glas rött till.

Vinförslag till svamprisotto:

Systembolagsnummer: 50138 169,00 kr

Till den här risotton dricker du med fördel en härlig Chianti Classico från Santedame, Ruffino. Vinet har en härlig medelfyllig smak med frisk syra och smak av bla körsbär, kanel, plommon och lingon.

Här kan du beställa vinet >

Fler härliga Italienska recept:

Spagetti Carbonara tröttnar man väl aldrig på?! Välj om du vill laga den med pancetta eller bacon och varför inte servera den med ett glas Santedame Chianti Classico?

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager