8 asiatiska maträtter alla kan laga.

Japanskt, thailändskt, indiskt - det är stor skillnad mellan de asiatiska köken. Men en sak har de gemensamt och det är härliga smaker som passar perfekt när du tröttnat på kött, potatis och brunsås-träsket. Här listar vi några goda asiatiska rätter.

Bibimbap - koreansk nationalrätt.

I det indiska och thailändska köket hittar vi ofta curryrätter, trots att det är två helt olika sorters currysmaker och ingredienser. Chili, vitlök och ingefära är återkommande asiatiska kryddor men smakar ofta helt annorlunda på plats i Korea jämfört med det du lagar hemma i Sverige. Japanerna och kineser är duktiga på att använda ingredienser som ger umamismak, som ostron- eller fisksås eller miso, och i Vietnam smaksätter man ofta med limeblad, stjärnanis och citrongräs. Och då har vi bara generaliserat å det grövsta.

Att laga asiatiskt hemma är något många drar sig för då många rätter har långa ingredienslistor och ofta ingredienser som inte hittas i ens vanliga närbutik. Men det är synd - många av ingredienserna har lång hållbarhet och när du väl har de hemma blir tröskeln lägre att laga asiatiskt igen.

Här nedan tipsar vi om några riktigt härliga rätter från de asiatiska köken eller som är inspirerade därav. Det är inte för inte som många av landets finaste krogar har asiatiska teman, eller kanske lite "asian fusion" som varit trendigt ett tag på krogscenen. Vi svenskar älskar kontrasten mot den svenska husmanskosten och inget passar bättre än en spicy miso ramen när man vill drömma sig bort en regnig onsdag i februari...

8 asiatiska rätter att laga hemma:

Krämig thaigryta med tofu, grönsaker och röd curryKrämig thaigryta med tofu.

Fyll på med färgstarka grönsaker och hetta i såsen! Den här läckra thaigrytan får det verkligen att vattnas i munnen. Gillar du inte tofu går det lika bra med strimlas kyckling som du steket på lite i en egen panna.

Läs mer
Kinesisk kycklingwok och en flaska YOKO Riesling.Kinesisk kycklingwok.

Enkel kycklingwok med nudlar och grönsaker, skapad av kocken Filip Poon. Kycklingen marineras snabbt i soja och olja. Servera gärna med ett glas frisk riesling.

Läs mer
bibimbapVegetarisk bibimbap.

Bibimbap är en av Koreas nationalrätter, som betyder "blanda ihop" - lite som en pyttipanna. Rätten består av ris som toppas med massa goda smaker som marinerad svamp, kimchi och grönsaker. 

Läs mer
Okonomiyaki på en svart tallrikOkonomiyaki med zucchini.

Okonomiyaki är en streetfoodrätt från Japan som vanligtvis görs med strimlad vitkål. I detta recept görs en enkel okonomiyaki med zucchini istället. Påminner lite om raggmunk!

Läs mer
Vietnamesiska vårrullar med såsVietnamesiska vårrullar med lax.

Vietnamesiska vårrullar kan vara lite pilliga att göra - men är oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har vi gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Läs mer
Ramen, foto av Stefan WettainenVegansk Spicy Miso ramen.

Fläsk och ägg är vanliga ingredienser i en klassisk ramen (japansk nudelsoppa) men här har Gustav Johansson lagat en vegansk variant med tofu istället. Fullt av läckra smaker och texturer!

Läs mer
Banh MiBanh Mi.

Banh Mi är en vietnamesisk supermacka! Ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts. Här med smakrikt fläsk och krispiga grönsaker som toppas med bland annat majonnäs och srirachasås.

Läs mer

20.01.2023

Koreanska grytor av Gustav Kyhlberg innehåller massor av koreanska recept.Gustav Kyhlbergs kärlek till koreansk mat blev kokbok.

Under en period bodde Gustav Kyhlberg i Seoul och bokstavligt talat åt sig igenom den sydkoreanska staden. Efter ett tag hemma i Sverige igen öppnade han eget med asiatiskt på menyn och nu har han givit ut en kokbok där han delar med sig av rätterna.

Läs mer
Kung Fu Girl Riesling Pinot Noir lanseras 2024.Kung Fu Girl Riesling får ett efterlängtat pinot noir-syskon.

KungFu Girl-familjen har utökats med ett rött vin, en generös pinot noir från Kalifornien. Med sin rika fruktighet kan den avnjutas med eller utan mat, precis som med Kungfu Girl Riesling.

Läs mer
Malin Mendel äter indisk matKlimatsmart indisk kokbok av Malin Mendel.

folk o folk träffar Malin Mendel och får veta mer om hennes kärlek till indisk mat, landet hon beskriver som en torktumlare och Stora Journalistpriset. 

Läs mer
YOKO Riesling, Furmint och SakeYOKO - noggrant utvalda viner för det asiatiska köket.

YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.

Läs mer